Pieczarki faszerowane ziemniakami i serem

Pieczarki faszerowane ziemniakami i serem

Ocena: ★

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Bardzo lubię faszerowane pieczarki i ciągle wynajduję nowe sposoby na ich przyrządzenie. Dzisiaj proponuję pieczarki faszerowane ziemniakami i serem. Takie pieczarki faszerowane ziemniakami i serem to danie, które przygotowuję czasami kiedy dowiaduję się, że za godzinę będę miałą gości! To szybka i smaczna przystawka!

Składniki:

  • pieczarki - 16 szt.
  • ugotowane ziemniaki - 3 szt.
  • ser żółty - 150 g
  • czosnek - 3 ząbki
  • świeże zioła do smaku (natka pietruszki, kolendra)
  • majonez - 3 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

A oto przepis na pieczarki faszerowane ziemniakami i serem:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C.
  2. Z pieczarek odkrój nóżki (potrzebujesz tylko kapeluszy).
  3. Ziemniaki i ser zetrzyj na drobnej tarce. Czosnek i zioła posiekaj, wymieszaj z ziemniakami. Dodaj majonez, sól i pieprz, wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Kapelusze pieczarek napełnij farszem i posyp górę odrobiną startego sera.
  5. Piecz przez 15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika pieczarki stygną, a ja mogę się zająć sobą lub przygotowaniem stołu. Przed podaniem, pieczarki faszerowane ziemniakami i serem posypuję je świeżą natką z pietruszki. Smaczenego!

Autor: Kafka

Polecamy nasze przepisy