Pieczona karkówka – królowa mięsnych dań


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
56 Ocen

Ilość porcji: 10
Pieczona karkówka jest jednym z najpopularniejszych dań mięsnych w polskiej kuchni. A pieczona karkówka, odpowiednio przyrządzona smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Jak prawidłowo upiec karkówkę?
Składniki:
- Karkówka – 2 kg
- Czosnek – cała główka
- Majeranek – 3 łyżki
- Ziarna gorczycy – 4 szt
- Sól – 1 łyżka
- Jałowiec – 2 ziarna
- Gorczyca – kilka ziaren
- Ziele angielskie – kilka ziaren
- Pieprz czarny – kilka ziaren
- Cząber – pół łyżeczki
- Tymianek – pół łyżeczki
- Kolendra – 1 łyżeczka
- Szałwia – pół łyżeczki
- Rozmaryn – 1 łyżeczka
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Chili – pół łyżeczki
- Miód – 1 łyżka
- Ocet balsamiczny – pół szklanki
- Olej – około pół szklanki
Sposób przygotowania:
Oto przepis, jak prawidłowo upiec pyszną karkówkę. Trzeba zacząć od podstaw, czyli od ziół, bo to podstawa.
- Zioła, za wyjątkiem czosnku i majeranku) należy rozdrobnić. Ja używam do tego moździerza. Moim zdaniem nie ma lepszego narzędzia do tego celu. Rozcieramy jałowiec, gorczycę, ziele angielskie, pieprz.
- Mieszankę ziół mieszamy z olejem, octem i miodem. Trzeba bardzo dokładnie połączyć wszystkie składniki.
- Do tego dodajemy czosnek uprzednio rozgnieciony i zmieszany z solą. Marynata jest już gotowa.
- Mięso należy umyć i osuszyć. Następnie nakłuwamy je przed włożeniem w marynatę. Ja używam do tego celu drewnianego długiego patyka do szaszłyków. Ponakłuwane mięso nacieramy obficie marynatą. Mięso zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc.
- Zamarynowaną karkówkę posypujemy majerankiem. Następnie obsmażamy na porządnie rozgrzanej patelni. Chodzi o to, żeby pozamykać pory mięsa. Wypiek będzie soczysty.
- Mięso możemy piec w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance w rękawie do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy mięso na ok. 45 minut.
- Po tym czasie dolewamy do naczynia szklankę wody. Można zmniejszyć temperaturę do 140 stopni.
- Pieczemy ok. 1,5 godziny stale kontrolując czy woda z naczynia nie odparowała. Jeśli trzeba, uzupełniamy.
Wspaniała pieczona karkówka - gotowa!
Smacznego życzę!
Autor: Buli
Polecamy również

Karkówka pieczona z anyżem
Karkówka o słodkim smaku anyżu i ostrości musztardy
Soczysta pieczona karkówka
Pieczona karkówka to idealny pomysł, gdy szybko chcemy przyrządzić obiad i zależy nam, żeby to było coś mięsnego....
karkówka z żurawiną i morelami
Sprawdzony przepis na pieczoną karkówkę na słodko- z suszoną żurawiną i morelami.
Karkówka Pieczona.
Szybki obiad dla leniwych.
Pieczona karkówka - wyśmienity obiad
Pieczona karkówka, któż z nas jej nie lubi. Soczyste mięso, wyraziste przyprawy. Niepowtarzalny aromat. Pi...Zobacz więcej przepisów na:
Pieczona karkówka

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.