Ziemniaki z kotlecikami

Ziemniaki z kotlecikami

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 13

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.

Składniki:

·       13 szt. dużych ziemniaków

·       Sól

·       Przyprawa do ziemniaków

·       30 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

·       1 Cebula

·       1 papryka czerwona

·       1 całe jajko

·       1 łyżka przyprawy Gyros

·       3 łyżki bułki tartej

·       3 łyżki śmietany 12 %

·       1 kulka mozzarelli

·       13 łyżek ketchupu

·       Olej do smażenia

·       15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

1.   Ziemniaki obieramy w każdym ziemniaku robimy otwór, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą. Pieczemy 30 minut w 180 °C.

2.   Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną drobno paprykę, wbijamy jajko, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. Wsypujemy bulkę tartą, wlewamy śmietanę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Robimy małe kuleczki w kształcie orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju.

3.   W każdy otwór upieczonego ziemniaka wkładamy po plasterku sera mozzarelli.

4.   Na serze układamy po dwie kuleczki mięsne i polewamy ketchupem.

5.   Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.

6.   Zapiekamy chwilę do rozpuszczenia się sera.

7.   Danie gotowe.

8.   Smacznego.

 

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy