Chleb z czarnuszką, pestkami słonecznika i otrębami.

Chleb z czarnuszką, pestkami słonecznika i otrębami.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Nie od dziś wiadomo, że domowe pieczywo jest najlepsze. Co prawda trzeba poświęcić trochę czasu, żeby je przygotować, ale warto. Więc jeżeli mamy możliwość to pieczmy chleby. Do tego chlebka składniki dodawałam na ,,oko'' i jak zwykle wyszło bardzo smacznie. Polecam przepis.

Składniki:

Ciasto:

2 płaskie łyżeczki cukru

2 płaskie łyżeczki soli

5 dag drożdży

2 łyżki oleju

2 i pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki otrębów pszennych

1 płaska łyżka czarnuszki

3 łyżki pestek słonecznika

1 szklanka ciepłej wody

 

Dodatkowo:

1 łyżka otrębów pszennych

1 łyżeczka oleju

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i połową ciepłej wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe składniki i stopniowo wlewając pozostałą ciepłą wodę zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut.

3. Foremkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarować olejem posypać otrębami.

4. Z wyrośnietego ciasta na posypanej mąką stolnicy uformować bochenek i przełożyć do foremki. Następnie odstawić jeszcze na pół godziny, żeby chlebek podrósł.

5. Następnie piec do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.

6. Upieczony chleb wystudzić i pokroić. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy