Piernik z powidłem śliwkowym i polewą czekoladową.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 30
Przepis na piernik. Moja rodzina uwielbia pierniki, więc one często goszczą na naszym stole, nie tylko w święta. Ten jest bardzo pyszny i przełożony powidłem domowej roboty. Polecam ten pyszny piernik.
Składniki:
- Ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka miodu prawdziwego
- 30 dag masła lub margaryny
- 4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka amoniaku
- 1 przyprawa do piernika
- Masa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe
- 2 szklanki mleka
- 25 dag masła lub margaryny
- około 5 łyżek cukru
- Polewa:
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- odrobina gorącej wody
- Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowych około 250 ml
Sposób przygotowania:
Przepis na piernik:
- Masło lub margarynę, mleko i cukier przełożyć do garnka i zagotować, następnie dokładnie wystudzić.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Do dużej miski przełożyć mąkę, miód, żółtka, przyprawę do piernika, sodę, amoniak oraz przestudzone składniki, całość miksować na gładkie ciasto.
- Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piec około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Następnie wystudzić i przekroić na dwa blaty.
- Przygotować masę: w połowie mleka rozpuścić budyń, pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać budynie i gotować do zgęstnienia mieszając. Następnie dokładnie wystudzić. Budyń musi być zimny.
- Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo budyń i dokładnie utrzeć.
- Pierwszy blat piernika posmarować powidłem, następnie wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim blatem.
- Polewa: do garnka przełożyć kakao i cukier, dodać gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodać masło lub margarynę. Całość gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdjąć z ognia i cały czas mieszać, aż polewa będzie gęsta i szklista.
- Gotową polewą posmarować wierzch ciasta. Piernik odstawić do zastygnięcia.
- Po tym czasie pokroić i podawać
Smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Piernik bez miodu.
Przepis na piernik. Oto pyszny piernik upieczony bez miodu, ale za to przełożony powidłem domowej roboty. Zapraszam:)
Piernik
Barzdo miękki i apetyczny piernik. Można zajadać się nim do woli, długo trzyma fajny wilgotny smak.
Świąteczny piernik
Piernik jest u mnie w rodzinie bardzo lubianym ciastem. Na Boże Narodzenie przygotowuję jednak świąteczny piernik. Świąt...
Puszysty piernik
Przepis na piernik, a piernik jak sama nazwa mówi jest puszysty, a przy tym i miękki! Polecam piernik na Św...
Piernik przekładany powidłami
Jak święta to piernik przekładany powidłami. Aromatyczny, pachnący i doskonale przełamujący świąteczne obżarstwo. Pierni...Zobacz więcej przepisów na:
Piernik

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.