Babcine pierogi ruskie

Babcine pierogi ruskie

Ocena:

19 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Wracamy ciągle do sprawdzonych przepisów naszych babć i prababć. Jednym z takich koronnych dań są pierogi ruskie. Podawane świeże, tuż po przygotowaniu smakują rewelacyjnie. Oto babciny, sprawdzony przepis na pierogi ruskie.

Składniki:

  • Farsz:
  • 50 dag sera białego 
  • 80 dag ugotowanych ziemniaków
  • 20 dag wędzonej słoniny 
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 1 pęczek koperku
  • sól,pieprz
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól

Sposób przygotowania:

Babcine przepisy są najlepsze, więc sprawdzony przepis na pierogi ruskie jest zawsze godzien polecenia :)

  1. Mąkę, jajko, olej wyrabiać na ciasto dodając wodę.
  2. Ziemniaki i ser i zmielić w maszynce do mięsa. Słoninę wytopić na skwarki, skwarki wyjąć a na tłuszczu zarumienić cebulę. Zmielony ser z ziemniakami wymieszać ze: skwarkami, podsmażoną cebulą. Dodać posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Ciasto rozwałkować na placek i za pomocą szklanki wykroić. Na krążki nakładać farsz i uformować pierogi. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować do czasu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  4. Pierogi ruskie najlepiej smakują podawane ze skwarkami i tłuszczem.

Smacznego!

Autor: Karolina

Polecamy nasze przepisy