Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Ocena: ★

37 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Oto najlepszy przepis na pierogi ruskie, moim zdaniem oczywiście :) A poważnie to pierogi ruskie uwielbiam, przysmażone i z jogurtem naturalnym smakują wyśmienicie. Jak zrobić pierogi ruskie? Sprawdźcie przepis, oto mój sposób na pyszne ruskie pierogi. Cała rodzina je wprost uwielbia. A jest ich dużo i nie mogą się mylić :)

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • pół szklanki letniej wody
  • sól

Farsz:

  • 500 g twarogu
  • 800 dag ugotowanych ziemniaków 
  • 2 cebule
  • olej, pieprz i sól
  • 200 dag wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

Oto jak zrobić pierogi ruskie:

  1. Do mąki wbijamy jajko, dodajemy odrobinę wody i zagniatamy ciasto.
  2. Ziemniaki ugotowane wymieszać razem z twarogiem. Cebulę obrać, posiekać w kostkę i usmażyć na złoto na oleju i jak przestygną dodać do ziemniaków, przyprawić pieprzem, solą, całość wymieszać.
  3. Ciasto rozwałkować na placek, wykroić szklanką z niego krążki. Na krążki nałożyć farsz i uformować pierogi.
  4. Włożyć pierogi do wrzącej osolonej wody mieszając do chwili, aż wypłyną.
  5. Podawać pierogi ruskie można ze smażonym boczkiem albo z jogurtem naturalnym czy śmietaną.

Smacznego!

Autor: Kuchareczka

Polecamy nasze przepisy