Pierogi ruskie na medal


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
21 Ocen

Ilość porcji: 5
Pierogi ruskie pochodzą z Rusi Czerwonej, a nie jak niektórzy myślą, a nazwa wskazuje, z Rosji. A czy kiedyś Rusią Czerwoną nie nazywano okolic dzisiejszego Sanoka? I tam właśnie jadłem najlepsze pierogi ruskie. I stamtąd właśnie jest ten przepis na pierogi ruskie.
Składniki:
- Farsz
- 7,5 dag ziemniaków
- 2 cebule
- 250 g białego sera
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- Ciasto
- 3 szklanki mąki
- szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Wydaje mi się, że sekretem w tym przepisie na pierogi ruskie jest ciasto. Dlatego tak dobrze smakują. Oto co musimy zrobić, żeby przepis na pierogi ruskie nam wyszedł:
- Na początek przygotować trzeba farsz, a do tego trzeba najpierw ugotować ziemniaki, oczywiście nie wolno zapomnieć ich posolić.
- Ziemniaki studzimy i od razu rozgniatamy.
- Cebulę drobno kroimy i smażymy do miękkości na maśle.
- Tłusty ser mielimy a następnie mieszamy z ziemniakami oraz cebulą.
- Solimy i pieprzymy do smaku.
- Farsz gotowy, odstawiamy i bierzemy się za ciasto:
- sposobem babć usypujemy górkę na stolnicy, robimy wgłębienie i rozbijamy jajko do dołka. Dolewamy wody, jednocześnie wyrabiając ciasto, żeby było gładkie.
- Wałkujemy cienko ciasto i np. szklanką wykrajamy odpowiednie kółka. Żeby pierogi były super na środek każdego kółka dajemy łyżkę farszu i zalepiamy brzegi.
- W międzyczasie gotujemy wodę, najpierw ją osoliwszy. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy ulepione pierogi, nie od razu wszystkie bo się posklejają.
- Wyjmujemy pierogi, gdy zaczną wypływać na powierzchnię.
Medalowe pierogi ruskie są gotowe do jedzenia.
Mi najbardziej smakują przysmażone podawane ze śmietaną (wersja na bogato i niezdrowo) lub z jogurtem naturalnym (wersja zdrowa) lub greckim.
Smacznego!
Autor: Łasuch
Polecamy również

Ciasto na pierogi
Idealne, mięciutkie, delikatne. Ciasto na pierogi zawsze wychodzi z tego przepisu:) POlecam sprawdzony przepis na ciasto...
Pierogi ruskie
Chyba każdy zna tę potrawę. Dla mnie to takie wspomnienie dzieciństwa. Pierogi ruskie mogłabym jeść (prawie) codziennie....
Babcine pierogi ruskie
Wracamy ciągle do sprawdzonych przepisów naszych babć i prababć. Jednym z takich koronnych dań są pierogi ruskie....
Pierogi z ziemniakami i cebulą
Przepis na ruskie pierogi. Takie pierogi to idealna propozycja na bezmięsny obiad. Obowiązkowo z dużą ilością zrumienion...
Farsz na ruskie pierogi
Przepis na ruskie pierogi, a dokładnie na farsz do ruskich pierogów. Farsz do pierogów ruskich to bardzo i...Zobacz więcej przepisów na:
Pierogi ruskie

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.