Pierogi ruskie na medal


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
21 Ocen

Ilość porcji: 5
Pierogi ruskie pochodzą z Rusi Czerwonej, a nie jak niektórzy myślą, a nazwa wskazuje, z Rosji. A czy kiedyś Rusią Czerwoną nie nazywano okolic dzisiejszego Sanoka? I tam właśnie jadłem najlepsze pierogi ruskie. I stamtąd właśnie jest ten przepis na pierogi ruskie.
Składniki:
- Farsz
- 7,5 dag ziemniaków
- 2 cebule
- 250 g białego sera
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- Ciasto
- 3 szklanki mąki
- szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Wydaje mi się, że sekretem w tym przepisie na pierogi ruskie jest ciasto. Dlatego tak dobrze smakują. Oto co musimy zrobić, żeby przepis na pierogi ruskie nam wyszedł:
- Na początek przygotować trzeba farsz, a do tego trzeba najpierw ugotować ziemniaki, oczywiście nie wolno zapomnieć ich posolić.
- Ziemniaki studzimy i od razu rozgniatamy.
- Cebulę drobno kroimy i smażymy do miękkości na maśle.
- Tłusty ser mielimy a następnie mieszamy z ziemniakami oraz cebulą.
- Solimy i pieprzymy do smaku.
- Farsz gotowy, odstawiamy i bierzemy się za ciasto:
- sposobem babć usypujemy górkę na stolnicy, robimy wgłębienie i rozbijamy jajko do dołka. Dolewamy wody, jednocześnie wyrabiając ciasto, żeby było gładkie.
- Wałkujemy cienko ciasto i np. szklanką wykrajamy odpowiednie kółka. Żeby pierogi były super na środek każdego kółka dajemy łyżkę farszu i zalepiamy brzegi.
- W międzyczasie gotujemy wodę, najpierw ją osoliwszy. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy ulepione pierogi, nie od razu wszystkie bo się posklejają.
- Wyjmujemy pierogi, gdy zaczną wypływać na powierzchnię.
Medalowe pierogi ruskie są gotowe do jedzenia.
Mi najbardziej smakują przysmażone podawane ze śmietaną (wersja na bogato i niezdrowo) lub z jogurtem naturalnym (wersja zdrowa) lub greckim.
Smacznego!
Autor: Łasuch
Polecamy również

Pierogi ruskie
Chyba każdy zna tę potrawę. Dla mnie to takie wspomnienie dzieciństwa. Pierogi ruskie mogłabym jeść (prawie) codziennie....
Farsz na ruskie pierogi
Przepis na ruskie pierogi, a dokładnie na farsz do ruskich pierogów. Farsz do pierogów ruskich to bardzo i...
Pierogi ruskie
Przepis na pierogi ruskie. Oto idealnie miękkie ciasto z farszem z ziemniaków i twarogu, okraszone dużą ilością m...
Pierogi z ziemniakami i cebulą
Przepis na ruskie pierogi. Takie pierogi to idealna propozycja na bezmięsny obiad. Obowiązkowo z dużą ilością zrumienion...
Najlepszy przepis na pierogi ruskie
Oto najlepszy przepis na pierogi ruskie, moim zdaniem oczywiście :) A poważnie to pierogi ruskie uwielbiam, przysmażone...Zobacz więcej przepisów na:
Pierogi ruskie

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.