Pierogi ruskie - przepis

Pierogi ruskie - przepis

Ocena: ★

15 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Przepisy na pierogi ruskie to chyba najpopularniejsze przepisy na pierogi w polskiej kuchni. Nie ma co się dziwić, bo pierogi ruskie są bardzo smaczne, a przepis na pierogi ruskie to nie fizyka jądrowa :) I pasują na stół cały rok, po prostu same zalety. Także ruskie podali!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 dag twarogu
  • 200 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 200 ml mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz i sól
  • 2 łyżki klarowanego masła

Sposób przygotowania:

Oto prosty przepis na ruskie pierogi:

  1. Wymieszać mąkę z odrobiną letniej wody. Dodać sól i odrobinę oliwy. Zagnieść na jednolite ciasto a następnie rozwałkować na stolnicy. Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta krążki.
  2. Ugotowane i utłuczone ziemniaki mieszamy z serem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Pokrojoną w kostkę cebulę i boczek smażymy na patelni a następnie dodajemy do farszu i mieszamy.
  4. Nakładamy porcje farszu na krążki z ciasta i formujemy pierogi.
  5. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na powierzchnię wody pierogi są gotowe.
  6. Pierogi ruskie podajemy polane masłem.

Smacznego!

Autor: Smakoszka

Polecamy nasze przepisy