Pierogi ruskie ze smażoną cebulką

Pierogi ruskie ze smażoną cebulką

Ocena: ★

29 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Pierogi ruskie to niecodzienna potrawa, myślę, że niedoceniana przez dzisiejsze pokolenie Polaków. A przecież już nasi dziadkowie delektowali się tą smaczną potrawą.Polecam tradycyjny przepis na pierogi ruskie. Najlepiej od małego zaszczepiać, żeby wszyscy zajadali się pysznymi pierogami.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej 
  • ciepła woda
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 dag twarogu
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

A tradycyjny przepis na pierogi ruskie wygląda tak:

  1. Ziemniaki i twaróg przemielić na maszynce do mięsa.
  2. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać do farszu. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  3. Mąkę i jajko wymieszać z ciepłą wodą, i zagnieść na elastyczne ciasto.
  4. Ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć z ciasta krążki a następnie nałożyć na nie farsz. Sklejamy brzegi i otrzymujemy pierogi, czyli lepimy :)
  5. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, gdy wypłyną, jeszcze minutkę , dwie i podajemy ze smażoną cebulką, wtedy są najlepsze i czujemy niebo w gębie :)

Smacznego!

Autor: Grzegorz

Polecamy nasze przepisy