Pierogi ruskie
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
17 Ocen
Ilość porcji: 12
Chyba każdy zna tę potrawę. Dla mnie to takie wspomnienie dzieciństwa. Pierogi ruskie mogłabym jeść (prawie) codziennie. Najbardziej pierogi ruskie smakują świeże, prosto z wody, polane smażoną cebulką lub śmietaną.
Składniki:
- Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- ½ szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka ciepłego mleka
- szczypta soli
- Farsz:
- Ziemniaki
- Ser biały
- Sól
- Pieprz czarny
- Pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Przepis na pierogi ruskie w kilku krokach:
- Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, zrobić wgłębienie, wlać olej i mleko wymieszane z wodą, wsypać sól. Ciasto zagnieść, ale niezbyt mocno, aby było gładkie.
- Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z serem. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
- Ciasto rozwałkować i wycinać krążki szklanką. W każdy krążek nałożyć trochę farszu i zlepić tworząc kształt pieroga.
- Zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Surowe pierogi wrzucać delikatnie do wrzątku, krótką chwilkę pogotować i wyjąć dużą łyżką cedzakową. Ułożyć na talerzu każdy oddzielnie, najlepiej później przełożyć na drugi talerz, aby pierogi się nie pozlepiały.
- Pierogi ruskie podawać ze smażoną cebulką, podsmażonym boczkiem lub śmietaną.
Autor: AgnieszkaW
Polecamy również
Pierogi ruskie
Klasyczne pierogi ruskie bardzo polecam, bo to klasyka pierogów, lubiane chyba przez wszystkich. A najlepsze są p...Pierogi ruskie
Chyba każdy zna te pierogi. Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa, moglabym je jeść (prawie) codziennie. Skórka mię...Pierogi ruskie
Przepis na te pierogi ruskie zna chyba każdy i chyba każdy je lubi. My je uwielbiamy. Prosto i smacznie.Pierogi ruskie
Chyba każdy zna tę potrawę. Dla mnie to takie wspomnienie dzieciństwa. Pierogi ruskie mogłabym jeść (prawie) codziennie....Pierogi ruskie
Przepis na pierogi ruskie. Oto idealnie miękkie ciasto z farszem z ziemniaków i twarogu, okraszone dużą ilością m...Zobacz więcej przepisów na: