Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Ocena:

12 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Klasyczne pierogi ruskie bardzo polecam, bo to klasyka pierogów, lubiane chyba przez wszystkich. A najlepsze są proste przepisy i klasyczne.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • ok. pół szklanki wody
  • Nadzienie:
  • 800 g ziemniaków
  • 200 g twarogu
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do podsmażenia cebuli

Sposób przygotowania:

Klasyczne ruskie pierogi robię tak:

  1. Najpierw trzeba zrobić nadzienie, więc muszę ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Następnie trzeba je ostudzić, obrać, przepuścić przez maszynkę razem z twarogiem.
  2. Kolej na cebulę, którą trzeba obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać do masy ziemniaczano-twarogowej. Masę dokładnie wymieszać, doprawiając solą i pieprzem.
  3. Teraz robimy ciasto, więc musimy mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto
  4. Ciasto trzeba podzielić na części. Każdą część musimy rozwałkować na stolnicy dość cienko. Foremką lub szklanką wyciąć krążki. Na środek krążka nakładać farsz, składać na pół, zlepić dokładnie brzegi.
  5. Pierogi trzeba gotować partiami w osolonej wodzie - przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi najlepiej wyciągać łyżką cedzakową, a następnie podawać polane tłuszczem lub śmietaną.

Pyszne ruskie pierogi w klasycznym wydaniu gotowe.

Smacznego!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy