Pierogi ruskie
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
12 Ocen
Ilość porcji: 6
Klasyczne pierogi ruskie bardzo polecam, bo to klasyka pierogów, lubiane chyba przez wszystkich. A najlepsze są proste przepisy i klasyczne.
Składniki:
- Ciasto:
- 350 g mąki
- 1 jajko
- sól
- ok. pół szklanki wody
- Nadzienie:
- 800 g ziemniaków
- 200 g twarogu
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- tłuszcz do podsmażenia cebuli
Sposób przygotowania:
Klasyczne ruskie pierogi robię tak:
- Najpierw trzeba zrobić nadzienie, więc muszę ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Następnie trzeba je ostudzić, obrać, przepuścić przez maszynkę razem z twarogiem.
- Kolej na cebulę, którą trzeba obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać do masy ziemniaczano-twarogowej. Masę dokładnie wymieszać, doprawiając solą i pieprzem.
- Teraz robimy ciasto, więc musimy mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto
- Ciasto trzeba podzielić na części. Każdą część musimy rozwałkować na stolnicy dość cienko. Foremką lub szklanką wyciąć krążki. Na środek krążka nakładać farsz, składać na pół, zlepić dokładnie brzegi.
- Pierogi trzeba gotować partiami w osolonej wodzie - przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi najlepiej wyciągać łyżką cedzakową, a następnie podawać polane tłuszczem lub śmietaną.
Pyszne ruskie pierogi w klasycznym wydaniu gotowe.
Smacznego!
Autor: marta625
Polecamy również
Pierogi ruskie
Chyba każdy zna te pierogi. Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa, moglabym je jeść (prawie) codziennie. Skórka mię...Pierogi ruskie
Klasyczne pierogi ruskie bardzo polecam, bo to klasyka pierogów, lubiane chyba przez wszystkich. A najlepsze są p...Pierogi ruskie
Sprawdzony przepis na ruskie pierogi, bardzo dobry pomysł na obiad, smakują super. Polecam z cebulką czy śmietaną, bo te...Pierogi ruskie - przepis
Przepisy na pierogi ruskie to chyba najpopularniejsze przepisy na pierogi w polskiej kuchni. Nie ma co się dziwić, bo pi...Najlepszy przepis na pierogi ruskie
Oto najlepszy przepis na pierogi ruskie, moim zdaniem oczywiście :) A poważnie to pierogi ruskie uwielbiam, przysmażone...Zobacz więcej przepisów na: