Po prostu pierogi ruskie
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
21 Ocen
Ilość porcji: 6
Pierogi ruskie zachwycają wszystkich. A jak nie zachwycają to dotąd trzeba gotować, aż zaczną :) Żartuję, w ten sposób można tylko obrzydzić pierogi ruskie, a nie wolno tego zrobić, bo potrawa to zacna i z dawien dawna jadana w Polsce. Pierogi ruskie kojarzą sie z czasochłonnościa, ale nie przesadzajmy, znam bardziej czasochłonne potrawy :)
Składniki:
- Ciasto:
- 250 ml mąki
- 1jajko
- 1 łyżka oleju
- sól
- Farsz:
- 50 dag twarogu
- 80 dag ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- olej
Sposób przygotowania:
Przepis na pierogi ruskie jest w sumie dość prosty, trochę czynności trzeba zrobić, ale per aspera ad astra :) Na końcu czeka nas niebiańska uczta :)
- Mąkę zagnieść z jajkiem, olejem i wodą na elastyczne ciasto.
- Ziemniaki, twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa .
- Na oleju zarumienić posiekaną cebulę, wymieszać z ziemniakami i serem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem.
- Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką krążki. Na krążki nakładamy farsz i sklejamy pierogi.
- Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju, wrzucamy do wrzącej wody, gdy wypływają gotujemy jeszcze 2 minuty i wyławiamy.
- Przed podaniem pierogi odsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku, może brzmi niezdrowo, ale smakuje nieziemsko. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić.
Smacznego!
Autor: Magdusia
Polecamy również
Pierogi ruskie
Chyba każdy zna te pierogi. Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa, moglabym je jeść (prawie) codziennie. Skórka mię...Pierogi ruskie - przepis
Przepisy na pierogi ruskie to chyba najpopularniejsze przepisy na pierogi w polskiej kuchni. Nie ma co się dziwić, bo pi...Pierogi ruskie
Chyba każdy zna tę potrawę. Dla mnie to takie wspomnienie dzieciństwa. Pierogi ruskie mogłabym jeść (prawie) codziennie....Babcine pierogi ruskie
Wracamy ciągle do sprawdzonych przepisów naszych babć i prababć. Jednym z takich koronnych dań są pierogi ruskie....Pierogi z ziemniakami i cebulą
Przepis na ruskie pierogi. Takie pierogi to idealna propozycja na bezmięsny obiad. Obowiązkowo z dużą ilością zrumienion...Zobacz więcej przepisów na: