Po prostu pierogi ruskie
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
21 Ocen
Ilość porcji: 6
Pierogi ruskie zachwycają wszystkich. A jak nie zachwycają to dotąd trzeba gotować, aż zaczną :) Żartuję, w ten sposób można tylko obrzydzić pierogi ruskie, a nie wolno tego zrobić, bo potrawa to zacna i z dawien dawna jadana w Polsce. Pierogi ruskie kojarzą sie z czasochłonnościa, ale nie przesadzajmy, znam bardziej czasochłonne potrawy :)
Składniki:
- Ciasto:
- 250 ml mąki
- 1jajko
- 1 łyżka oleju
- sól
- Farsz:
- 50 dag twarogu
- 80 dag ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- olej
Sposób przygotowania:
Przepis na pierogi ruskie jest w sumie dość prosty, trochę czynności trzeba zrobić, ale per aspera ad astra :) Na końcu czeka nas niebiańska uczta :)
- Mąkę zagnieść z jajkiem, olejem i wodą na elastyczne ciasto.
- Ziemniaki, twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa .
- Na oleju zarumienić posiekaną cebulę, wymieszać z ziemniakami i serem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem.
- Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką krążki. Na krążki nakładamy farsz i sklejamy pierogi.
- Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju, wrzucamy do wrzącej wody, gdy wypływają gotujemy jeszcze 2 minuty i wyławiamy.
- Przed podaniem pierogi odsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku, może brzmi niezdrowo, ale smakuje nieziemsko. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić.
Smacznego!
Autor: Magdusia
Polecamy również
Pierogi ruskie - przepis
Przepisy na pierogi ruskie to chyba najpopularniejsze przepisy na pierogi w polskiej kuchni. Nie ma co się dziwić, bo pi...Po prostu pierogi ruskie
Pierogi ruskie zachwycają wszystkich. A jak nie zachwycają to dotąd trzeba gotować, aż zaczną :) Żartuję, w ten spos&oac...Pierogi ruskie
Przepis na te pierogi ruskie zna chyba każdy i chyba każdy je lubi. My je uwielbiamy. Prosto i smacznie.Babcine pierogi ruskie
Wracamy ciągle do sprawdzonych przepisów naszych babć i prababć. Jednym z takich koronnych dań są pierogi ruskie....Pierogi ruskie
Chyba każdy zna tę potrawę. Dla mnie to takie wspomnienie dzieciństwa. Pierogi ruskie mogłabym jeść (prawie) codziennie....Zobacz więcej przepisów na: