Domowe pierogi z jagodami

Domowe pierogi z jagodami

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Domowe pierogi z jagodami - nie ma nic lepszego na letnie dni, szczególnie, gdy się te jagody nazbiera samodzielnie. Co roku nie mogę się doczekać na sezon jagodowy, bo uwielbiam jagody i pomimo, ze teraz można kupić jagody cały okrągły rok, to jednak nie ma porównania ze świeżymi jagódkami. Pierogi z jagodami smakują wtedy najbardziej. A oto sprawdzony przepis na pierogi z jagodami.

Składniki:

  • ciasto na pierogi:
  • 35 dkg mąki
  • 1 jajo
  • sól
  • nadzienie:
  • 60 dkg jagód
  • 2 dkg masła
  • 6 dkg cukru pudru

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami robię w ten sposób:

  1. Wstawiamy wodę w szerokim, najlepiej płaskim garnku, solimy.
  2. Mąkę sypiemy na stolnicę, wbijamy jajko, solimy, dodajemy wody (jeśli damy gorącą, to uważać trzeba, żeby się nie poparzyć!) i wyrabiamy ciasto na pierogi. Dzielimy ciasto na części i przykrywamy, żeby nie wyschło.
  3. Jagody starannie płuczemy, osuszamy i posypujemy cukrem pudrem.
  4. Starannie wałkujemy ciasto na cienkie placki i szklanką lub inną foremką wycinamy krążki.
  5. Każdy krążek składamy i nakładamy łyżeczką do środka jagody. Brzegi starannie zalepiamy. Mamy już gotowe do gotowania pierogi.
  6. Wrzucamy pierogi z jagodami na osoloną, wrzącą wodę, mieszamy łyżką i przykrywamy. Gdy wypłyną, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy ok. 2 - 3 minut. Wyjmujemy pierogi najlepiej łyzką cedzakową.
  7. Pierogi z jagodami można podawać ze śmietaną albo jogurtem, co kto lubi.

Smacznego!

Autor: Grażynka

Polecamy nasze przepisy