Jak zrobić pierogi z jagodami

Jak zrobić pierogi z jagodami

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Pierogi z jagodami, gdy sezon na jagody się zaczyna, to w moim domu sztandarowe danie. Pierogi z jagodami polane śmietaną to danie, które zasmakuje myślę każdemu. A jagody są zdrowe, więc niech każdy patrzy, jak zrobić pierogi z jagodami i bierze się do pracy :)

Składniki:

  • 35 dkg mąki
  • jajko
  • 3 dkg mąki do podsypania stolnicy
  • 45 dkg jagód
  • 5 dkg cukru
  • 25 dkg śmietany do polania
  • 6 dkg cukru pudru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami według starego przepisu robimy tak:

  1. Jagody przebrać, umyć i osączyć. Posypać cukrem pudrem.
  2. Teraz czas na ciasto pierogowe: wymieszać mąkę z jajkiem, dolać wody, żeby ciasto było miękkie i ciągliwe, rozwałkować na płaty grubości 1 - 1,5 mm.
  3. Wycinać krążki o średnicy ok. 5 cm i na każdy krążek trzeba nakładać teraz jagody. Po nałożeniu jagód na krążek złożyć go na pół i brzegi dokładnie zlepić.
  4. Pierogi z jagodami gotować w dużej ilości osolonej, wrzącej wody. Po wrzuceniu pierogów zamieszać je drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna garnka.
  5. Pierogi z jagodami wyjmować po kilku chwilach od wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Ciepłe pierogi z jagodami polać śmietaną.

Smacznego!

Autor: Ola

Polecamy nasze przepisy