Pierogi z borówkami.

Pierogi z borówkami.

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Takie pierogi trzeba zrobić conajmniej raz w sezonie jagodowym. Są bardzo pyszne. Dodam, że z tego przepisu wychodzi około 40 sztuk. Polecam.

Składniki:

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

około 1 szklanka ciepłej wody

pół łyżeczki soli

 

Dodatkowe składniki:

borówki ( tak około 1 szklanka )

cukier do posypania ( według uznania )

masło do polania ( według uznania )

 

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie wałkujemy je na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.

2. Borówki płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy.

3. Następnie na każdy krążek ciasta nakładamy porcje borówek i zlepiamy pierogi.

4. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Następnie odcedzamy.

5. Pierogi podajemy polane stopionym masłem i posypane cukrem.

6. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy