Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Ocena:

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Najprostsze potrawy są najlepsze, i jak tylko jagody można zbierać to pierogi z jagodami lądują bardzo często na moim stole. Pierogi z jagodami to prosta potrawa, w sumie łatwy przepis, więc nie ma na co czekać tylko gotujemy pierogi z jagodami.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • łyżka oliwy 
  • sól po uważaniu
  • szklanka gorącej wody
  • 100 g. masła
  • litr jagód
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami wg. mojego przepisu:

  1. Pierwszy krok to przygotowanie jagód - przebieramy, płuczemy i odstawiamy aż wyschną.
  2. Kolejny krok to ciasto na pierogi - makę zagniatamy z oliwą, szczyptą soli i gorącą woda, aż powstanie elastyczne ciasto. Wodę dolewamy stopniowo ugniatając ciasto.
  3. Następnie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na cienkie placki i wykrawamy krążki kubkiem, szklanką czy specjalną formą.
  4. Na środek krążka nakładamy łyżeczką jagody, składamy na pół i zlepiamy.
  5. Gotujemy w dużym garnku osoloną wodę i wkładamy do wrzątku pierogi. Po wypłynięciu gotujemy chwilę i wyławiamy łyżką cedzakową.
  6. Ja podaję pierogi z jagodami posypane cukrem pudrem, nie słodzę jagód wcześniej, więc dla mnie to optymalne wyjście.

Pierogi z jagodami gotowe do jedzenia - smacznego!

Autor: Zuzia

Polecamy nasze przepisy