Pierogi z jagodami mojej Babci

Pierogi z jagodami mojej Babci

Ocena: ★

29 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Pierogi z jagodami kojarzą mi się tylko z moją Babcią, robiła wspaniałe pierogi z jagodami. Własnoręcznie zbierane jagody, a potem pyszne, ciepłe jeszcze pierogi z jagodami polane śmietaną. Ach, aż ślinka cieknie.

Składniki:

  • 50 dkg jagód
  • trzy łyżki masła
  • trzy szklanki mąki
  • trochę więcej niż pół szklanki wrzątku
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru pudru
  • jogurt grecki do polania pierogów

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami według mojej Babci:

  1. Najpierw robimy ciasto - do maki dodajemy sól, rozpuszczone masło i mieszając łyżką dodajemy gorącej wody. Zagniatamy do powstania elastycznego ciasta.
  2. Ciasto zawijamy w ścierkę i odstawiamy na pół godziny.
  3. W tym czasie przygotowujemy nadzienie z jagód, w końcu to mają być pierogi z jagodami :) Płuczemy jagody, odsączamy i mieszamy z cukrem pudrem.
  4. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto i wykrajamy szklanką kółka. Do środka nakładamy łyżką jagody, składamy kółko na pół i zlepiamy.
  5. Nastawiamy wodę w garnku i lekko solimy - gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy nasze pierogi z jagodami. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię, potem jeszcze chwilę je gotujemy.
  6. Pierogi z jagodami podajemy polane śmietaną lub, jak w moim przypadku, wolę mniej kaloryczny jogurt grecki.

Pyszne pierogi z jagodami gotowe - smacznego!

Autor: Rafi

Polecamy nasze przepisy