Proste pierogi z jagodami

Proste pierogi z jagodami

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Gdy sezon jagodowy trwa to aż grzech nie przygotować takich pysznych pierogów, jakimi są pierogi z jagodami. Kojarzą mi się z dzieciństwem, gdy będąc u Babci w wakacje dostawaliśmy michę pierogów z jagodami do zjedzenia :) Warto przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i przygotować pyszne pierogi z jagodami i śmietaną.

Składniki:

  • 30 dkg mąki
  • prawie szklanka ciepłej, przegotowanej wody
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy
  • 30 dkg jagód
  • łyżka cukru
  • śmietana do polania

Sposób przygotowania:

Jak się robi proste i szybkie pierogi z jagodami:

  1. Zebrane jagody przebieramy, płuczemy i suszymy. Posypujemy cukrem.
  2. Kolej na ciasto: mieszamy mąkę z wodą powoli jej dolewając, solimy i dodajemy łyzkę oliwy. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Jest gotowe, gdy nie klei się do rąk.
  3. Gdy już mamy ciasto na pierogi gotowe, rozwałkowujemy je na na podsypanej mąką stolnicy na cienkie placki. Następnie używając szklanki wykrajamy kółka.
  4. Na środek każdego krążka nakładamy łyżka jagody i zlepiamy je dokładnie.
  5. Gotujemy w garnku wodę i wrzucamy pierogi na osoloną, gotującą się wodę. Gdy wypłyną gotujemy je jeszcze ok 2 minut i sprawdzamy, czy są miękkie. Ja tak zwykle robię.
  6. Pierogi z jagodami podaję polane śmietaną - są pyszne.

Smacznego

Autor: Magda

Polecamy nasze przepisy