Przepis na pierogi z jagodami

Przepis na pierogi z jagodami

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na pierogi z jagodami w wakacje jest wykorzystywany w mojej kuchni bardzo często. Cała rodzinka bardzo lubi pierogi z jagodami, a gdy są polane słodką śmietaną, to juz naprawdę niebo w gębie :) Także każdemu polecam przepis na pierogi z jagodami

Składniki:

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • nadzienie:
  • szklanka jagód
  • śmietana
  • cukier

Sposób przygotowania:

Przepis na pierogi z jagodami nie jest trudny, choć czasochłonny:

  1. Najpierw płuczemy jagody.
  2. Następnie przygotowujemy ciasto na pierogi. Zagniatamy mąkę z wodą, oliwą, solą i jajkiem na elastyczne ciasto.
  3. Ciasto wałkujemy dosyć cienko i szklanką lub foremką wycinamy kółka.
  4. Na kółka nakładamy jagody oraz cukier - nie warto mieszać wcześniej jagód z cukrem, bo jagody puszczą sok i ciężko będzie skleić pieroga. Co do ilości cukru, to sprawa indywidualna, jak ktoś lubi słodsze pierogi z jagodami, musi więcej dodać. Można zamiast cukru przećwiczyć stewię lub ksylitol - planuję to zrobić, wtedy pierogi z jagodami będą zdrowsze.
  5. Wrzucamy pierogi na osoloną, gotująca wodę i gdy wypłyną gotujemy około minuty.
  6. Pierogi z jagodami najlepiej smakują, gdy podajemy je ze śmietaną, którą wcześniej można utrzeć z cukrem.

Smacznego!

Autor: Rafa

Polecamy nasze przepisy