Pierogi z kapustą i grzybami mojej babci


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
25 Ocen

Ilość porcji: 5
Pierogi z kapustą i grzybami to danie, na które mam zawsze ochotę na początku jesieni. Bo takie chrupiące, syte i bardzo smaczne pierogi z nadzieniem kapuścianym to danie, które przyrządzała mi babcia. Do tej pory pamiętam, że kiedy półmisek pełen pierogów z kapustą i grzybami doprawionych cebulką z patelni lądował na stole, nie trzeba było nikogo wołać na obiad!
Składniki:
Farsz
- kapusta kwaszona - ok 1 kg
- grzyby suszone - 15 dag
- cebula - 3 szt.
- masło - 1 kostka (250 dag)
- pieprz
- sól
Ciasto
- mąka - 1 kg
- jajko - 1 szt.
- ciepła woda - 1-2 szklanki
Sposób przygotowania:
A oto przepis na pierogi z kapustą i grzybami z przepisu mojej babci.
- Moczone przez noc grzyby, obgotowujemy przez ok. 5-10 minut w wodzie (w której się moczyły).
- Odcedzamy je i odciskamy na sitku.
- Wywarem z grzybów zalewamy kapustę i gotujemy ją aż będzie miękka.
- Odcedzamy i studzimy.
- Rozpuszczamy ½ kostki masła i rzucamy na nie 2 posiekane cebule i dusimy je nie dopuszczając na zarumienia.
- Ostatnią posiekaną cebulę przyrumieniamy na łyżce masła na rumiano. Tym polejemy na koniec nasze danie!
- W maszynce do mięsa mielimy odciśnięte grzyby i cebulę i dodajemy do tego kapustę o pozostałe masło.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi
- Wyrabiamy mąkę z jajkiem i odrobiną ciepłej wody, aż do uzyskania jego elastyczności.
- Rozwałkowujemy dobrze ciasto i wycinamy szklanką lub filiżanką kółka.
- Do wyciętego kółka nakładamy farsz i sklejamy pieroga.
- Pierogi rzucamy na wrzątek. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je przez chwilę i wyjmujemy łyżką cedzakową, żeby się nie rozgotowały.
- Odsączone pierogi z kapustą i grzybami wyjmujemy na półmisek.
Posypujemy je zarumienioną na oleju cebulkę i pierogi z kapustą i grzybami są gotowe!
Smacznego!
Autor: Kafka
Polecamy również

Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami
Dla osób na "diecie" okres świąt jest przeważnie sporym wyzwaniem - zazwyczaj muszą się obejść smakiem na widok u...
Pierogi z kapustą i grzybami mojej babci
Pierogi z kapustą i grzybami to danie, na które mam zawsze ochotę na początku jesieni. Bo takie chrupiące, syte i...
Pierogi wigilijne
Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi prawdziwkami .
Pierogi z kapusta i grzybami z patelni
Pierogi z kapustą i grzybami mają swoich zwolenników, do których ja zdecydowanie należę. Dzisiaj proponuję...
Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką
Pierogi z kapustą i grzybami to nuda w kuchni? Niekoniecznie. Spróbuj przyrządzić pierogi z kapustą i grzybami i...Zobacz więcej przepisów na:
Pierogi z kapustą i grzybami

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.