Pierogi z truskawkami (вареники с клубникой)

Pierogi z truskawkami (вареники с клубникой)

Ocena: ★

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Moja babcia jest Rosjanką. I pierogi z truskawkami to jedno z dań, które zawsze razem robiłyśmy to były вареники с клубникой.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • mąka - zależy od konsystencji (min. 2 szklanki)
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 150ml ciepłej wody
  • Nadzienie:
  • 500g truskawki
  • 100g cukier
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Przepis na pierogi z truskawkami:

CIASTO:
1. Do słoika lub do kubka wlać 0,2 litra wody, dodać jajka, sól, dokładnie wymieszać.
2. Do miski wsypać 2 szklanki mąki, zrobić wgłębienie w środku i wlać wodę z jajkami. Wymieszać wszystko.
3. Dodać tyle mąki, żeby ciasto nie przyklejało się do rąk.Ciasto powinno być elastycznym.
4. Ciasto sformować w kulę, przykryć miską i zostawić na około 30-40 minut.
NADZIENIE:
Truskawki umyć, wysuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cukier i skrobię wymieszać i dodać do truskawek.
PIEROGI:
1. Od ciasta odciąć kawałek, zrobić z niego kiełbaskę o 2 cm średnicy i pokroić w plasterki o grubości 1-1,5 cm.
2. Plasterki rozwałkować na cienkie placki, umieścić na nie truskawkowe nadzienie i starannie skleić krawędzi.
3. Pierogi ugotować w lekko osolonej wodzie(5-7 min), przełożyć do miski z kawałkiem masła, aby pierogi nie sklejały się ze sobą.

Również pierogi z truskawkami można podawać ze śmietaną (tylko z tą domową) lub z mlekiem kondensowanym.

Smacznego :)!

 

Autor: Inga

Polecamy nasze przepisy