Pierś kurczaka faszerowana ryżem kolorowym i szpinakiem

Pierś kurczaka faszerowana ryżem kolorowym i szpinakiem

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Przepis na pierś z kurczaka - oto pyszny i prosty obiad dla całej rodziny. Także polecam przepis, a na pewno nie pożałujecie.

Składniki:

  • pierś z kurczaka 1 sztuka 
  • zioła prowansalskie 2 łyżeczki 
  • olej rzepakowy
  • papryka słodka mielona 2 łyżeczki
  • farsz
  • ryż kolorowy 1/2 woreczka
  • szpinak mrożony 3 kostki 
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony
  • śmietana 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Przepis na pierś z kurczaka faszerowaną w kilku krokach:

  1. Pierś umyć osuszyć, podzielić na dwie porcje, ostrym nożem przeciąć pierś wzdłuż (uważać aby nie za głęboko ciąć).
  2. Do miseczki wlać olej dodać paprykę, sól, pieprz, zioła i natrzeć pierś  i odstawić do lodówki.
  3. W tym czasie zrobić farsz: ugotować ryż, szpinak podsmażyć na maśle, dodać sól, pieprz i śmietanę, połączyć z ugotowanym ryżem, doprawić , schłodzić.
  4. Wyjąc mięso z lodówki, nadziewać mięso farszem, spiąć wykałaczkami, układać sakiewki w naczyniu do zapiekania, owinąć folią aluminiową.
  5. Piec w temp.180 stopni około 20 minut, po 20 minutach odwinąć z foli i jeszcze 10 minut podpiec, podawać na ciepło.

Pyszny obiad z piersi kurczaka gotowy.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy