Pizza domowa


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
29 Ocen

Ilość porcji: 1
Wiem, że są zwolennicy pizzy na cienkim i na grubym cieście. Moja rodzina przepada natomiast za pizzą domową. Pizza domowa odbiega może czasami od włoskiego pierwowzoru, ale ma tę zaletę, że jest całkowicie nasza. Ma puszyste ciasto i nasze ulubione składniki. Moja ulubiona pizza to własnie pizza domowa!
Składniki:
Ciasto do pizzy
- mąka pszenna - 250 g
- drożdże instant - 7 g
- gorąca woda - 150 ml
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- sól do smaku
Dodatki do pizzy
- sos pomidorowy
- starty żółty ser
- szynka, salami, boczek (lub inne ulubione wędliny)
- pieczarki
- kolorowa papryka
- cebula
- czosnek
- suszone oregano
Sposób przygotowania:
Przepis na pizzę domową wygląda tak:
- Wsypać drożdże do bardzo ciepłej wody, wymieszać i odstawić na moment.
- Mąkę przesiać do dużego naczynia, dodać sól i oliwę z oliwek, a na koniec wodę z rozpuszczonymi drożdżami.
- Wymieszać dokładnie wszystkie składniki przy pomocy łyżki, a kiedy ciasto zacznie się formować na jednolitą masę wyrabiać dalej dłońmi aż do uzyskania zwartej i sprężystej kuli o gładkiej powierzchni.
- Gotowe ciasto włóżyć do miski, przykryćj ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
- W czasie kiedy ciasto wyrasta w misce, przygotować dodatki, w tym sosu pomidorowego.
- Wszystkie wędliny pokroić na plasterki, lub nieduże kawałki, a warzywa w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Wyrośnięte ciasto przełóżyć na blachę wysmarowaną odrobiną oliwy z oliwek i rozprowadzić dłońmi tak, aby równomiernie wypełniło formę.
- Następnie nakłuć kilkanaście razy widelcem i odstawić jeszcze na 10-15 minut aby ponownie wyrosło.
- Następnie posmarować ciasto odrobiną oliwy z oliwek, a na wierzch nałożyć sos pomidorowy.
- Na sos pomidorowy położyć wędliny, a na wędliny wszystkie warzywa.
- Na sam koniec obficie posypać pizzę startym żółtym serem i opcjonalnie suszonymi ziołami.
- Pizzę wstawić na 20 - 30 min. do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C.
Pieczenie domowej pizzy zależy oczywiście od piekarnika. Kiedy pizza będzie gotowa ciasto nabierze złotego koloru. Można również sprawdzić stopień upieczenia przy pomocy wykałaczki. Smacznego!
Autor: Kafka
Polecamy również

Pizza mini
Przepyszna pizza w wersji mini idealna na przyjęcia, na jeden kęs. A później można powiedzieć: to już moja 4 pizz...
Pizza z trzema serami
To sprawdzony przepis na pizzę z trzema rodzajami sera: mozzarellą, parmezanem oraz Goudą.
Pizza z papryką, cebulą, pieczarkami i szynką.
Pizzę często przygotowuję na obiad, ponieważ jest bardzo syta. Tym razem przygotowałam pizzę na cieście półkrucho...
Pizza
Pizze domowa jest szybką propozycją na sycący obiad. Tyle składników w pizzy jeszcze w żadnej pizzerii nie widzie...
Domowa pizza
Zdrowa, smaczna, sycąca domowa pizzaZobacz więcej przepisów na:
Pizza przepis

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.