Ulubiony placek po węgiersku


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
8 Ocen

Ilość porcji: 6
Placek po węgiersku można przygotować na wiele sposobów. Każdy zapewne jest inny, ale pewnie tak samo dobry. Czasem wystarczy dodać nową przyprawę, jakiś nowy składnik i już powstaje niby to samo danie, aczkolwiek o innym smaku. Mój ulubiony przepis na placek po węgiersku nie jest skomplikowany. Polecam!
Składniki:
- Składniki na nadzienie:
- 0,5kg wołowiny miękkiej
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 6 ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę (odciśniętych z nadmiaru kwasu)
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- olej
- Składniki na placki:
- 1kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz do smaku
- Sos czosnkowy:
- duża śmietana 18%
- rozgniecione w prasce 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy: jajko, mąkę pszenną, ziemniaczaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe ciasto na placki nakładamy na rozgrzany na patelni olej chochlą i smażymy na rumiano na obie strony.
- Gotowe placki studzimy.
- W międzyczasie przygotowujemy nadzienie do placków. Wołowinę kroimy w kostkę i dusimy na patelni pod przykryciem (nie solimy). Jak zacznie być delikatnie miękkawa (po 30 minutach) dodajemy wszystkie pozostałe składniki: cebulę, paprykę i ogórki.
- Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i odrobiną sproszkowanego ziela angielskiego. Dusimy jeszcze jakieś 15 minut i gotowe.
- Każdy placek nadziewamy farszem i składamy na pół i przed podaniem zapiekamy w piekarniku nastawionym na termoobieg (będą chrupiące).
- Przed podaniem na stół polewamy placek po węgiersku sosem czosnkowym.
Placek po węgiersku pyszny i gotowy do jedzenia.
Smacznego
Autor: Oko
Polecamy również

Ulubiony placek po węgiersku
Placek po węgiersku można przygotować na wiele sposobów. Każdy zapewne jest inny, ale pewnie tak samo dobry. Czas...
Placki po węgiersku
Jak dla mnie placki po węgiersku, to jedno z najpopularniejszych dań zamawianych poza domem. Nie mam na to badań oczywiś...
Placek po Cygańsku
Potrawa trochę wymaga pracy ale naprawdo warto.
Tradycyjny placek po węgiersku
Nie ma to jak poczciwa tradycja, czy to w życiu, czy to w kuchni. Tradycyjny placek po węgiersku też jest najlepszy i ni...
Placek po węgiersku z sosem czosnkowym
Placek po węgiersku tak naprawdę jest plackiem po polsku. Nazwa “placek po węgiersku” pochodzi od gulaszu z...Zobacz więcej przepisów na:
Placek po węgiersku

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.