Ulubiony placek po węgiersku

Ulubiony placek po węgiersku

Ocena:

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Placek po węgiersku można przygotować na wiele sposobów. Każdy zapewne jest inny, ale pewnie tak samo dobry. Czasem wystarczy dodać nową przyprawę, jakiś nowy składnik i już powstaje niby to samo danie, aczkolwiek o innym smaku. Mój ulubiony przepis na placek po węgiersku nie jest skomplikowany. Polecam!

Składniki:

  • Składniki na nadzienie:
  • 0,5kg wołowiny miękkiej 
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 6 ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę (odciśniętych z nadmiaru kwasu)
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • olej
  • Składniki na placki:
  • 1kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz do smaku
  • Sos czosnkowy:
  • duża śmietana 18% 
  • rozgniecione w prasce 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Placek po węgiersku:

  1. Ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy: jajko, mąkę pszenną, ziemniaczaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe ciasto na placki nakładamy na rozgrzany na patelni olej chochlą i smażymy na rumiano na obie strony.
  2. Gotowe placki studzimy.
  3. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie do placków. Wołowinę kroimy w kostkę i dusimy na patelni pod przykryciem (nie solimy). Jak zacznie być delikatnie miękkawa (po 30 minutach) dodajemy wszystkie pozostałe składniki: cebulę, paprykę i ogórki.
  4. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i odrobiną sproszkowanego ziela angielskiego. Dusimy jeszcze jakieś 15 minut i gotowe.
  5. Każdy placek nadziewamy farszem i składamy na pół i przed podaniem zapiekamy w piekarniku nastawionym na termoobieg (będą chrupiące).
  6. Przed podaniem na stół polewamy placek po węgiersku sosem czosnkowym.

Placek po węgiersku pyszny i gotowy do jedzenia.

Smacznego

Autor: Oko

Polecamy również

ulubiony-placek-po-wegiersku

Ulubiony placek po węgiersku

Placek po węgiersku można przygotować na wiele sposobów. Każdy zapewne jest inny, ale pewnie tak samo dobry. Czas...
placki-po-wegiersku

Placki po węgiersku

Jak dla mnie placki po węgiersku, to jedno z najpopularniejszych dań zamawianych poza domem. Nie mam na to badań oczywiś...
placek-po-cygansku

Placek po Cygańsku

Potrawa trochę wymaga pracy ale naprawdo warto.
tradycyjny-placek-po-wegiersku

Tradycyjny placek po węgiersku

Nie ma to jak poczciwa tradycja, czy to w życiu, czy to w kuchni. Tradycyjny placek po węgiersku też jest najlepszy i ni...
placek-po-wegiersku-z-sosem-czosnkowym

Placek po węgiersku z sosem czosnkowym

Placek po węgiersku tak naprawdę jest plackiem po polsku. Nazwa “placek po węgiersku” pochodzi od gulaszu z...

Zobacz więcej przepisów na:

Placek po węgiersku

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy