Marchewkowo - ziemniaczane placki z piekarnika.

Marchewkowo - ziemniaczane placki z piekarnika.

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Placki z piekarnika są bardziej zdrowe od tych smażonych na oleju. Ja je dodatkowo wzbogaciłam zdrowymi pestkami dyni i słonecznika. Takie placki ziemniaczane najlepiej smakują gorące. Polecam przepis na placki ziemniaczane w innym stylu.

 

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki pełno-ziarnistej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki suszonych pestek dyni
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Przepis na placki ziemniaczane w inny sposób zrobione:

  1. Marchewki i ziemniaki obrać, umyć i osuszyć, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki dokładnie odcisnąć z wody.
  2. Do startych warzyw wbić jajka, dać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kłaść porcje masy warzywnej formując placki.
  4. Placki ziemniaczane piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni do miękkości i zrumienienia.

Placki ziemniaczane podawać najlepiej od razu po upieczeniu.

Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy