Placki ziemniaczane bezglutenowe z natką

Placki ziemniaczane bezglutenowe z natką

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Placki ziemniaczane bezglutenowe z natką pietruszki polecam na bezmięsny obiad. Smakują nie tylko miłośnikom kuchni bezglutenowej.

Składniki:

Składniki na ciasto ziemniaczane:

  • 1 średnia cebula
  • 2 duże jajka
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 kopiaste łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • pieprz biały mielony do smaku
  • sól do smaku
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej

 

 Dodatkowy składnik:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wykonanie placków ziemniaczanych:

  1. Ziemniaki obieram i myję, następnie ścieram je na drobnej tarce do ziemniaków i odciskam z nadmiaru wody ( ziemniaki odciskam na gęstym sitku ). Cebulę obieram i kroję w bardzo drobną kostkę i dodaję pokrojoną do ziemniaków.
  2. Do ziemniaków dodaję kolejno pozostałe składniki: jajka, mąkę kukurydzianą, natkę pietruszki, śmietanę, następnie dokładnie mieszam przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzewam olej i smażę placki po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Usmażone odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Placki ziemniaczane bezglutenowe z natką pietruszki gotowe do podania. Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy