Placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 4
Moja rodzina uwielbia placki ziemniaczane i klopsiki, postanowiłam więc połączyć te dwa dania w jedno i wyszło bardzo pysznie i niezwykle aromatycznie, czyli tak jak lubimy. Polecam placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami
Składniki:
Na placki:
- 2 jajka
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki śmietany 12 %
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 mała cebula
- pieprz czarny mielony do smaku
- sól do smaku
Na pulpeciki:
- 1 jajko
- 1 cebula
- 30 dag fileta z kurczala
- 1 bułka namoczona i odciśnięta
- 10 dag koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki bułki tartej
- pieprz czarny do smaku
- sól do smaku
- przyprawa do dań z drobiu według uznania
- pieprz ziołowy według uznania
- gorąca woda
Dodatkowe składniki:
- bułka tarta do obtaczania klopsików
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Przepis na placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami:
Wykonanie klopsików:
- Mięso należy oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmielić razem z odciśniętą bułką w maszynce do mięsa.
- Do zmielonego mięsa wbić jajko i wsypać bułkę tartą i przyprawiając do smaku pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, przyprawą do kurczaka i solą, następnie dokładnie masę mięsną wymieszać. Następnie uformować małe okrągłe klopsiki i obtaczać je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażaż klopsiki ze wszystkich stron. Obsmażone przełożyć do garnka wraz z olejem na którym się smażyły.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do klopsików, zalać gorącą wodą, tak, żeby przykryła mięso i dusić do miękkości mięsa i cebuli i zgęstnienia sosu. Na koniec dodać koncentrat, zioła prowansalskie i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę pogotować.
Przepis na placki ziemniaczane:
- Ziemniaki należy obrać i umyć, następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, starte odcisnąć na gęstym sicie z nadmiaru wody.
- Cebulę obrać i bardzo drobniutko pokroić. Do ziemniaczanej masy wbić jajka, dodać cebulę, śmietanę, mąkę pszenną i przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Usmażone placki ziemniaczane osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Na talerze nakładać porcje placków, klopsików i sosu. Oczywiście placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami należy podawać od razu gorące.
Życzę smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Proste placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to bardzo prosta potrawa z ziemniaków smażona na tłuszczu - tyle opis placków ziemniac...Placki ziemniaczane inaczej
Przepis na placki ziemniaczane zrobione inaczej :) Same dobroci na obiadek, z keczupem ja uwielbiam! Coś podobnego smako...Placki ziemniaczane ze schabem
Przepis na placki ziemniaczane ze schabem - taki obiadek to rewelacja! Polecam mięso z plackami ziemniaczanymi!Placki ziemniaczane
Placki najlepiej smakują ze śmietaną lub surówką z kapusty. Możemy je jeść na obiad, podwieczorek, kolacje. Plack...Marchewkowo - ziemniaczane placki z piekarnika.
Placki z piekarnika są bardziej zdrowe od tych smażonych na oleju. Ja je dodatkowo wzbogaciłam zdrowymi pestkami dyni i...Zobacz więcej przepisów na: