Placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami

Placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Moja rodzina uwielbia placki ziemniaczane i klopsiki, postanowiłam więc połączyć te dwa dania w jedno i wyszło bardzo pysznie i niezwykle aromatycznie, czyli tak jak lubimy. Polecam placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami

Składniki:

Na placki:

  • 2 jajka
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku

 

Na pulpeciki:

  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 30 dag fileta z kurczala
  • 1 bułka namoczona i odciśnięta
  • 10 dag koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku
  • przyprawa do dań z drobiu według uznania
  • pieprz ziołowy według uznania
  • gorąca woda

 

Dodatkowe składniki:

  • bułka tarta do obtaczania klopsików
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Przepis na placki ziemniaczane  z aromatycznymi klopsikami:

Wykonanie klopsików:

  1. Mięso należy oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmielić razem z odciśniętą bułką w maszynce do mięsa.
  2. Do zmielonego mięsa wbić jajko i wsypać bułkę tartą i przyprawiając do smaku pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, przyprawą do kurczaka i solą, następnie dokładnie masę mięsną wymieszać. Następnie uformować małe okrągłe klopsiki i obtaczać je w bułce tartej.
  3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażaż klopsiki ze wszystkich stron. Obsmażone przełożyć do garnka wraz z olejem na którym się smażyły.
  4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do klopsików, zalać gorącą wodą, tak, żeby przykryła mięso i dusić do miękkości mięsa i cebuli i zgęstnienia sosu. Na koniec dodać koncentrat, zioła prowansalskie i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę pogotować.

Przepis na placki ziemniaczane:

  1. Ziemniaki należy obrać i umyć, następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, starte odcisnąć na gęstym sicie z nadmiaru wody.
  2. Cebulę obrać i bardzo drobniutko pokroić. Do ziemniaczanej masy wbić jajka, dodać cebulę, śmietanę, mąkę pszenną i przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Usmażone placki ziemniaczane osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

 

Na talerze nakładać porcje placków, klopsików i sosu. Oczywiście placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami należy podawać  od razu gorące. 

Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy