Placki ziemniaczane ze schabem

Placki ziemniaczane ze schabem

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na placki ziemniaczane ze schabem - taki obiadek to rewelacja! Polecam mięso z plackami ziemniaczanymi!

Składniki:

  • Placki ziemniaczane:
  • 80 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • do smaku sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • Mięso:
  • 4 plastry schabu
  • 0,5 kostki kostki rosołowej
  • Sos:
  • 4 szt grzyby leśne
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Przygotujmy placki ziemniaczane:

  1. Obrane ziemniaki ścieramy na drobnej tarce a nastepnie odcedzamy z nadmiaru soku. Cebulę kroimy drobno. Do ziemniaków dodajemy cebulę, śmietanę mąę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Przyprawiamy i mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy placki ziemniaczane.
  2. Mięso: 
    Mięso myjemy,rozbijamy i dusimy w niedużej ilości wody z kostką rosołową i przyprawami. Nastepnie odcedzamy wodę.
  3. Przygotowujemy sos: 
    Na wodzie z mięsa przygotowujemy sos. Oczyszczone grzybki kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkosci. Następnie wlewamy mąkę zmieszaną ze smietaną. Zagotowujemy i przyprawiamy.
  4. Ułozenie na talerzu: placek ziemniaczany- kawałek mięsa-placek ziemniaczany- polewamy sosem

Mamy pyszne placki ziemniaczane z mięsem.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy