Małdrzyki

Małdrzyki

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Małdrzyki to placuszki z białym serem. Przepis na te placuszki znalazłam w starym zeszycie, a te placuszki okazały się bardzo smaczne.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 jajko
  • około 1 szklanka mąki pszennej
  • 25 dag białego tłustego sera
  • 2 łyżki cukru do smaku
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy

 

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Przepis na małdrzyki czyli placuszki z twarogu:

  1. Ser biały ucieramy z jajkiem, szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy mięciutkie ciasto.
  2. Następnie ciasto wałkujemy i wykrawamy szklanką placuszki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron przez kilka minut.
  3. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

Małdrzyki czyli placuszki z twarogu gotowe do jedzenia! Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy