Małdrzyki
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
3 Ocen
Ilość porcji: 4
Małdrzyki to placuszki z białym serem. Przepis na te placuszki znalazłam w starym zeszycie, a te placuszki okazały się bardzo smaczne.
Składniki:
Ciasto:
- 1 jajko
- około 1 szklanka mąki pszennej
- 25 dag białego tłustego sera
- 2 łyżki cukru do smaku
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Przepis na małdrzyki czyli placuszki z twarogu:
- Ser biały ucieramy z jajkiem, szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy mięciutkie ciasto.
- Następnie ciasto wałkujemy i wykrawamy szklanką placuszki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron przez kilka minut.
- Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Małdrzyki czyli placuszki z twarogu gotowe do jedzenia! Smacznego.