Polędwica wieprzowa z grzybami w cieście francuskim

Polędwica wieprzowa z grzybami w cieście francuskim

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Wykwintne, ale dość łatwe w przygotowaniu danie. Polędwica wieprzowa z grzybami w cieście francuskim - w sam raz na niedzielny obiad.

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • sól
  • pieprz
  • zioła: majeranek, oregano, tymianek
  • 1 jajko
  • ok. 200 g mrożonych grzybów
  • 1 cebula
  • trochę tłuszczu

Sposób przygotowania:

Przepis na Polędwicę wieprzową z grzybami w cieście francuskim:

  1. Polędwicę wieprzową umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Dokładnie oczyścić z wierzchu z błon i tłuszczu. Posypać solą, pieprzem i ziołami i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
  2. Mięso w przyprawach obsmażyć z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu - po 2 minuty z każdej strony, czyli razem 8 minut. Zawinąć ją w folię aluminiową (matową stroną do zewnątrz) i czekać aż całkiem ostygnie.
  3. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na patelni (na tłuszczu po smażeniu polędwicy) razem z rozmrożonymi, pokrojonymi drobno grzybami.
  4. Rozwinąć ciasto francuskie. Wyłożyć na nie zimną cebulę z grzybami. Na to położyć mięso i ciasto ciasno zawinąć. Złożenie ma być pod spodem. Odstające kawałki ciasta obciąć - można zrobić z nich dekoracje.
  5. Roztrzepać jajko widelcem i posmarować nim wierzch ciasta.
  6. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Polędwicę piec ok. 20-25 min.

Polędwica wieprzowa z grzybami w cieście francuskim gotowa do podania na stół. Smacznego:)

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy