Półfrancuskie przekąski ze szpinakiem i serem feta.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 20
Polecam upiec takie przekąski, bo są bardzo pyszne. Można nimi poczęstować gości i podać udekorowane ulubionym ketchupem. Smacznego.
Składniki:
Ciasto:
1 jajko
pół szklanki śmietany 12 %
25 dag masła lub margaryny
25 dag mąki tortowej
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Farsz:
2 ząbki czosnku
45 dag mrożonego szpinaku ( rozdrobnionego )
10 dag sera feta
2 łyżeczki czubrycy zielonej
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagniatam ciasto, formuję kulę i wstawiam do lodówki na godzinę, żeby się schłodziło.
2. Szpinak rozmrażam i odsączam dokładnie z wody. Czosnek obieram i kroję w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam czosnek i smażę kilka chwil. Uważam, żeby za mocno się nie przypiekł, wrzucam szpinak i całość duszę do miękkości często mieszając. Uduszony przekładam do miski i studzę.
3. Do przestudzonego daję ser feta i czubrycę, dokładnie mieszam.
4. Ciasto dzielę ma 4 części, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Z jednej części ciasta wykrawam szklanką krążki nakładam farsz i marszczę brzegi. Z drugiej części również wykrawam krążki, nakładam farsz i zlepiam formując pierogi. Nakłuwam widelcem. Drugą i trzecią część ciasta kroję na kwadraty, nakładam farsz, część składam na pół formują trójkąty, w pozostałych kwadratach rogi podnoszę do góry i zlepiam formująć kopertki.
5. Układam je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 30 - 35 minut.
6. Gotowe podaję i życzę smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Kurczakowe roladki z cukinią
Sezonowa i dekoracyjna przekąska lub przystawka w sam raz na uroczyste kolacje.
Ogórki nadziewane miętowym twarożkiem
Takie ogórki to bardzo zdrowa przekąska. Możemy je podać ze świeżym pieczywem. Czy ktoś z Was próbował og&...
Ciasteczka krakersy z serem żółtym i sezamem.
Polecam pyszne, chrupiące i aromatyczne ciasteczka. Można je sobie pochrupać na przekąskę.
Ziołowe grzanki z serem mozzarella.
Takie chrupiące grzanki są niezwykle pyszne, pachnące ziołami i czosnkiem. Mogą być na przekąskę lub jako dodatek do zup...
Tartaletki na słono
To sprawdzony przepis na świetną przekąskę imprezową.Zobacz więcej przepisów na:
Przekąska

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.