Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym.

Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Na przekąskę polecam przygotować takie o to pyszne rożki, zwłaszcza, że nie wymagają dużo pracy. Można podać je udekorowane ketchupem. Dodam, że smakują gorące zaraz po upieczeniu jak i zimne. Polecam przepis.

 

Składniki:

Ciasto:

1 małe jajko

1 szklanka mąki pszennej

12,5 dag masła lub margaryny

2 łyżki śmietany 12 %

 

Farsz:

1 średnia cebula

1 duży por

1 ząbek czosnku

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

oregano suszone według uznania

zioła prowansalkie według uznania

papryka słodka w proszku według uznania

 

Dodatkowo:

olej do posmarowania rożków

mąka pszenna do posypania stolnicy

papryka w proszku do posmarowania rożków

 

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Z podanych składników należy zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki do schłodzenia na conajmniej pół godziny.

2. Farsz: Por należy oczyścić, opłukać i osuszyć, następnie jasną część pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w półplasterki, a czosnek w drobniutką kostkę. Następnie na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim warzywa do miękkości, uważając, żeby je za mocno nie przypiec. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano i ziołami. Następnie farsz wystudzić.

3. Schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i kroić w kwadraty. Powinno nam wyjść około 10 - 12 sztuk. Na kwadraty nakładać porcje farszu i składać na pół w trójkąty. Dokładnie zlepiać brzegi.

4. Tak przygotowane rożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować olejem i oprószyć papryką.

5. Następnie piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut do zrumienienia.

Autor: babeczka35

Polecamy również

pyszne-grzanki-z-tunczykiem

Pyszne grzanki z tuńczykiem.

Gdy nie mamy pomysłu na śniadanie, kolację lub przekąskę, możemy przygotować takie o to grzanki. Są bardzo chrupiące i p...
paprykowe-nachosy-w-kilka-minut

Paprykowe nachosy w kilka minut!

Szukasz przepisu na przygrychę do piwka? Polecam paprykowe nachosy.
ciasteczka-krakersy-z-serem-zoltym-i-sezamem

Ciasteczka krakersy z serem żółtym i sezamem.

Polecam pyszne, chrupiące i aromatyczne ciasteczka. Można je sobie pochrupać na przekąskę.
polfrancuskie-rozki-z-farszem-porowo-cebulowym

Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym.

Na przekąskę polecam przygotować takie o to pyszne rożki, zwłaszcza, że nie wymagają dużo pracy. Można podać je udekorow...
grillowany-camembert-w-owocowym-raju

Grillowany camembert w owocowym raju

Bardzo fajny pomysł dla smakoszy tego rodzaju serów. W mojej kuchni w postaci letniej przekąski podanej ze świeżą...

Zobacz więcej przepisów na:

Przekąska

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy