Wiejski kociołek z kluseczkami.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 8
Jest to pyszne danie jednogarnkowe, bardzo syte i rozgrzewające, idealne na obiad w chłodne dni. Według mnie do tego dania nie potrzeba już żadnych dodatków, ponieważ są już kluseczki. Kluseczki również zagęszczają zupę. Polecam przepis.
Składniki:
50 dag pieczarek
50 dag szynki wieprzowej surowej
2 duże cebule
1 duża papryka czerwona
kilka łyżek groszku zielonego ( z puszki, mrożonego lub świeżego )
4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
bulion warzywny ( tak około 4-5 szklanek )
koperek według uznania ( świeży, suszony lub mrożony )
przyprawa do wieprzowiny
Kluseczki:
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
4 łyżki oleju
2-3 łyżki gorącej wody
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą do wieprzowiny i obsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka.
2. Pieczarki obrać, umyć i dokładnie osuszyć i pokroić w plasterki, następnie przesmażyć na oleju i przełożyć do mięsa.
3. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Paprykę umyć i osuszyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paski i razem z cebulą przesmażyć na oleju. Dodać do pieczarek i mięsa.
4. Całość zalać gorącym bulionem i gotować do miękkości.
5. Kluseczki: Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto. Następnie odrywać małe kawałki ciasta i na posypanej mąką stolnicy toczyć niewielkie kluseczki.
6. Pod koniec gotowania kluseczki wrzucić do potrawy razem z groszkiem, przecierem i koperkiem, gotować aż kluseczki będą miękkie, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
7. Smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Potrawka z wieprzowiny, marchewki i groszku zielonego.
Polecam to danie. Kruche mięsko z warzywami posypane serem żółtym. Danie podałam z ryżem ugotowanym na sypko. Wys...
Pierogi z rabarbarem i musem z nutką cynamonu.
W sezonie rabarbarowym polecam przygotować takie pyszne pierogi. Można je przygotować na obiad lub podwieczorek. Polecam...
Pierogi z młodą kapustą.
Polecam bardzo pyszne sezonowe pierogi. Z młodą kapustą robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Wyszły bardzo pyszn...
Gulasz z zacierkami.
Smaczny i bardzo syty obiad, dzięki pysznym kluseczkom. Polecam gdy nie mamy pomysłu na obiad.
Bigosik z pieczarek, parówek, cebuli i kukurydzy.
To pyszne danie powstało z tego co miałam pod ręką. Bardzo syte i bardzo aromatyczne. Podałam je ze świeżym pieczywem. P...Zobacz więcej przepisów na:
Przepis na obiad

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.