Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Ocena:

24 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Pulpety w sosie pomidorowym można przygotować z każdego rodzaju mięsa, jednak ja dziś polecam użyć cielęciny.... Jest to delikatne i jedno z najchudszych mięs; równocześnie cielęcina jest bardzo cennym źródłem białka oraz innych cennych składników odżywczych: m.in. witaminy B12, PP, cynku.... Polecam zdrowe, odżywcze i bezglutenowe pulpety w sosie pomidorowym!

Składniki:

  • Cielęcina (opcjonalnie mięso drobiowe) 300 g
  • Kasza jaglana ugotowana 1/2 szklanki
  • Natka pietruszki 1/2 pęczka
  • Cebula cukrowa 1 sztuka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Papryczka chili (opcjonalnie) kawałeczek
  • Papryka słodka 1/2 łyżeczki
  • Pomidory w puszce 1 opakowanie
  • Jajko 1 mała sztuka
  • Sól, pieprz
  • olej rzepakowy 2 łyżki 
  • Bazylia świeża szklanka

 

 

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na zdrowe i przy okazji bezglutenowe pulpety w sosie pomidorowym

  1. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oliwy z czosnkiem (wystarczy łyżka)
  2. Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksować lub wymieszać z natką pietruszki
  3. Dodać zeszkloną cebulę, mielone mięso, sól, pieprz, paprykę świeżą i w proszku - wymieszać łyżką lub dłonią
  4. Masę połączyć z jajkiem
  5. Z powstałej masy mięsnej uformować pulpeciki (masa może być dość miękka)
  6. Na patelni podgrzać olej i obsmażyć pulpeciki z każdej strony na złoty kolor
  7. W następnej kolejności należy przygotować sos pomidorowy
  8. Do garnka włożyć pomidory (świeże, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i sok z komór, miąższ pokroić w kosteczkę).
  9. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, szczyptą cukru
  10. Gotować przez ok. 10 minut, następnie zmiksować blenderem z połową bazylii.
  11. Jeśli sos jest za rzadki należy podgotować bez przykrycia, jeśli za gęsty dodać trochę bulionu lub wody
  12. Włożyć do sosu podsmażone pulpeciki i gotować przez około 8 minut, w międzyczasie przewrócić  żeby się nie przypaliły

Pulpeciki polać sosem i posypać porwaną bazylią - gotowe! 

Autor: Marta

Polecamy również

pulpety-z-pieczarkami

Pulpety z pieczarkami

Przepis na pulpety - pyszności na obiad! Polecam te pulpety! Takie pulpety z pieczarkami są naprawdę pyszne.
pulpeciki-pietruszkowe-w-sosie-koperkowym

Pulpeciki pietruszkowe w sosie koperkowym.

Delikatne i aromatyczne mięsko dzięki dużej ilości suszonej natki pietruszki, z również aromatycznym sosem koperk...
pulpety-z-indyka-w-sosie-porowo-koperkowym

Pulpety z indyka w sosie porowo-koperkowym

Pulpety z indyka (tak samo jak inne pulpety z chudego mięsa) mogą być dość suche i twarde, dlatego polecam podawać je z...
pulpeciki-z-marchewka1

Pulpeciki z marchewką

Gotowane delikatne pulpeciki ze słodka marchewką podane np. z ryżem to prozpozycja na zdrowy obiad. Polecam sprawdzony p...

Zobacz więcej przepisów na:

Pulpety

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy