Pychotka

Pychotka

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

delikatne puszyste ciasto.
polecam.

Składniki:

Biszkopt:

3 jajka
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
100g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Poncz:

½ szklanki wody
trochę soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
Masa budyniowa:

2 budynie śmietankowe bez cukru
½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny)
1 ½ szklanki wody
200 g cukru
200g masła
Cytrynowa pianka:

1 galaretka cytrynowa
500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru
Lukier:

sok z połowy cytryny
cukier puder
Dodatkowo:

ok. 140g herbatników (20 sztuk)

Sposób przygotowania:

pieczemy biszkopt.
białka oddzielamy od jajek, ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, gdy cukier jest juz niewyczuwalny dodajemy po jednym żółtku. a następnie przesiane mąki i proszek do pieczenia. wszystko razem mieszamy i wylewamy na blachę wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia. pieczemy w temp. 180 stopni. ok. 30-35 min, do tzw. suchego patyczka.
masa budyniowa:
szklanke wody i cukier zagotować. w 1/2 szkl wody wymieszać z dokładnie z budyniami. dodać do gotującej wody. szybko mieszać by nie powstały grudki. chwilkę gotować aż zgęstnieje. pozostawić do ostygnięcia. miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. dalej miksując dodawać budyń,
przygotować poncz.
wymieszać wodę z sokiem z cytryny i cukrem.
biszkopt nasączamy ponczem.
na biszkopt wykładamy masę budyniową. wkładamy do lodówki.
można przygotowywać cytrynową piankę. galaretkę rozpuszczamy w szkl. wody  i pozostawiamy do ostudzenia.
smietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. dodać tężejacą galaretkę. wykładamy na masę budyniową.
Przygotowujemy lukier i obtaczamy w nim herbarniki i wykładamy na blaszkę.

Autor: Alcia0405

Polecamy również

lopatka-z-szynkowara

Łopatka z szynkowara.

Wiadomo, że domowa wędlina jest najlepsza. Pomimo, że jej wykonanie jest trochę czasochłonne to warto poświęcić sw&oacut...
pychotka1

Pychotka

delikatne puszyste ciasto. polecam.

Zobacz więcej przepisów na:

pychotka

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy