Pyzy ziemniaczane z mięsem


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
25 Ocen

Ilość porcji: 6
Gdy chcemy cofnąć się w czasy dzieciństwa, to warto wtedy sięgnąć po sprawdzony przepis na pyzy z mięsem. Tak jest przynajmniej w moim przypadku. Pyzy z mięsem mojej Babci, jeszcze ciepłe, wyjęte przed chwilą z garnka same rozpływały się w ustach. Wspomnień czar :) Także polecam sprawdzony przepis na pyzy z mięsem.
Składniki:
- ciasto:
- 1,5 kg ziemniaków
- jajko
- sól
- 10 dkg mąki ziemniaczanej
- nadzienie:
- 25 dkg gotowanego mięsa z rosołu w moim przypadku jest to wołowina, ale moze być dowolne, byle już upieczone/ugotowane/uduszone
- czerstwa bułka
- cebula
- łyżka oleju do smażenia
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Sprawdzony przepis na pyzy z mięsem wygląda tak:
- Najpierw robimy nadzienie do pyz i zaczynamy od cebuli, którą na rozgrzanej i natłuszczonej patelni szklimy.
- Do cebuli dorzucamy mięso. Ja zwykle używam wołowiny z rosołu. Kroję i chwilę z cebulą duszę.
- Bułkę chwilę namaczam w wodzie, odciskam przepuszczam przez maszynkę do mięsa.
- Następnie do maszynki wędruje mięso z cebulą.
- Wszystkie składniki przepuszczone przez maszynkę dokładnie w misce mieszamy i solimy oraz pieprzymy do smaku. Nadzienie powinno być dosyć gęste.
- Teraz zabieramy się za ciasto na pyzy. Będzie to oczywiście ciasto ziemniaczane, a nawet powiem więcej, będzie to ciasto z ziemniaków surowych :) Przepis w mojej rodzinie od lat, bo ze starej książki kucharskiej :)
- Połowę ziemniaków najpierw myjemy, najlepiej przetrzeć je szczoteczką pod kranem. Oczywiście nieobrane.
- Następnie gotujemy te umyte ziemniaki w mundurkach (połowę wszystkich ziemniaków). Po ugotowaniu obieramy i przepuszczamy przez maszynkę, a następnie studzimy.
- Drugą połowę ziemniaków (te są surowe z kolei) obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Wyciskamy i mieszamy z ugotowanymi ziemniakami.
- Dodajemy mąki ziemniaczanej, wbijamy jajko, solimy i wyrabiamy na gładkie ciasto.
- Z ciasta trzeba teraz uformowac wałek o średnicy około 3 cm, następnie pokroić na kawałki (jak np. kopytka) i z tych kawałków rozgniatamy dłonią małe placuszki.
- Do środka placuszki nakładamy łyżeczką nadzienie i zlepiamy ciasto tworząc nasza pyzę. Ręce zwykle mam mokre, dzięki temu łatwiej zrobić pyzę.
- Gotujemy w szerokim garnku wodę, solimy i na tę ugotowaną wodę wrzucamy pyzy. Wrzucamy je partiami, zeby się nie stykały ze sobą.
- Pyzy gotujemy tak z 5 minut od momentu wypłynięcia. Najlepiej zrobić próbę z jedną pyza i dobrac optymalny czas gotowania.
- Można podawać polane roztopionym tłuszczem z cebulką - bomba kaloryczna, za to jakie dobre :)
Pyzy ziemniaczane z mięsem gotowe. Smacznego!
Autor: Marek
Polecamy również

Pyzy ziemniaczane
Przepis na pyzy - samodzielne danie lub wyjątkowy dodatek do mięs. Smakują rewelacyjnie, takze polecam sprawdzony przepi...
Pyzy ziemniaczane z mięsem
Gdy chcemy cofnąć się w czasy dzieciństwa, to warto wtedy sięgnąć po sprawdzony przepis na pyzy z mięsem. Tak jest przyn...Zobacz więcej przepisów na:
Pyzy

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.