Jak zrobić quiche lorraine

Jak zrobić quiche lorraine

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Oto przepis na quiche lorraine, pyszne francuskie danie, ktore można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. A zatem jak zrobić quiche lorraine. 

Składniki:

  • 1 ciasto kruche
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 200 g sera Gruyere lub ementaler
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tradycyjny przepis na quiche lorraine:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Rozwałkuj ciasto kruche i wyłóż nim formę do pieczenia.
  3. Włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut.
  4. Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni aż będzie chrupiący.
  5. Cebulę pokrój w cienkie plasterki i również podsmaż na patelni, aż zmięknie.
  6. W misce ubij jajka z solą i pieprzem.
  7. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
  8. Na upieczonym cieście ułóż boczek i cebulę.
  9. Posyp serem Gruyere lub ementaler.
  10. Wlej mieszankę jajeczno-śmietanową.
  11. Włóż do piekarnika i piecz przez 30-35 minut, aż wierzch się zarumieni i napełnienie stanie się jędrne.
  12. Wyjmij z piekarnika i pozwól ostygnąć przez kilka minut.
  13. Pokrój na kawałki i podawaj.

Ten   przepis na quiche lorraine   zazwyczaj wystarcza na 6-8 porcji, w zależności od rozmiaru kawałków.

Smacznego!

Autor: Rumcajs

Polecamy nasze przepisy