Risotto z borowikami


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
10 Ocen

Ilość porcji: 4
Podobno risotto przywiózł Marco Polo z samych Chin. Potrawa zyskała jednak wielką popularność we Włoszech. Mówi się, że ile gospodyń, tyle przepisów na risotto. Dzisiaj proponuję zatem mój przepis na risotto z borowikami, bo risotto z grzybami jest przepyszne. :)
Składniki:
-
świeże borowiki - 150 g
-
ryż (np. Arborio) - 200 g
-
suszone borowiki - 10 sztuk
-
bulion - 1 litr
-
cebula - ½ główki
-
czosnek - 1 ząbek
-
masło - 5 łyżek
-
białe wino - 80 ml
-
świeżo zmielony czarny pieprz
-
tarty ser parmezan - 5 łyżek
-
posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
- sól (najlepiej morska)
Sposób przygotowania:
A oto mój przepis na risotto z grzybami:
- Suszone grzyby moczę przez kilka godzin w 1 szklance zimnej wody, po czym osuszam je papierowym ręcznikiem. Do wody z grzybów wlewam bulion, gotuję na słabym ogniu.
- Cebulę i czosnek drobną kroję i wrzucam na rozgrzane na patelni 2 łyżki masła. Duszę to do miękkości nie rumieniąc, przez około 5 minut.
- Świeże borowiki starannie czyszczę z piasku i listków i kroję na plasterki.
- Pokrojone borowiki dodaję do zeszklonej cebuli i duszę pod przykryciem przez 1 - 2 minuty, do zmięknięcia grzybów.
- Borowiki wyjmuję, doprawiam solą i pieprzem, przykrywam folią i odkładam na bok.
- Na patelnię z masłem i cebulą wsypuję ryż, dodaję namoczone suszone grzyby, mieszam i smażę krótko na średnim ogniu.
-
Dolewam do tego wino i gotowuję do odparowania.
- Następnie wlewam łyżką wazową gorący bulion i gotuję risotto na małym ogniu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż.
- Wlewam po jednej łyżce wazowej bulionu, czekając, aż poprzednia ilość całkowicie się zredukuje. Gotuję tak przez około 15 minut.
- Gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku, risotto jest gotowe.
- Na koniec dodaję natkę pietruszki i odłożone świeże grzyby, mieszam i zdjejmuję z ognia.
- Dodaję tarty parmezan i pozostałe 3 łyżki masła.
- Wszystko ponownie mieszam i doprawiam solą i pieprzem tak, jak lubię.
Mój przepis na risotto z borowikami nadaje się do jedzenia zaraz po przygotowaniu. Są jednak tacy, którzy twierdzą, że risotto z grzybami jest nasmaczniejsze i najbardziej aromatyczne po kilku godzinach. Sprawdźcie sami :)
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Mika
Polecamy również

Risotto z grillowanymi grzybami
Risotto grzybowe można przygotować z grzybów świeżych lub mrożonych. Ja zaś proponuję risotto z grillowanymi grzy...
Risotto z kurkami
Risotto to jeden ze sztandarowych przysmaków kuchni włoskiej. Sezon na grzyby to doskonała okazja do przyrządzeni...
Risotto z borowikami
Podobno risotto przywiózł Marco Polo z samych Chin. Potrawa zyskała jednak wielką popularność we Włoszech. M...
Risotto grzybowe
Sprawdzony przepis na risotto z grzybami. Popularna potrawa kuchni włoskiej, bardzo często gości na moim stole.Zobacz więcej przepisów na:
Risotto z grzybami

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.