Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 30
Pyszne i najlepsze rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem. Trochę czasu trzeba poświęcić żeby je przygotować, ale warto. Polecam:)
Składniki:
Rozczyn:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 10 dag świeżych drożdży
Ciasto:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 kg mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 15 dag masła
- Nadzienie:
- 30 dag orzechów włoskich
- pół szklanki gorącego mleka
- cukier trzcinowy do smaku
- Lukier:
- około 1 szklanka cukru pudru
- 1 białko
Dodatkowo:
- orzechy włoskie do dekoracji
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
Przepis na rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem:
- Rozczyn: Drożdże rozcieram z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce żeby wyrosły.
- Ciasto: Jajka ucieram z cukrem, masło roztapiam i lekko studzę. Do mąki dodaję jajka, rozczyn, masło i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatam mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce, żeby wyrosło, tak na około półtorej godziny.
- Nadzienie: Orzechy miksuję blenderem, dodaję lukier i stopniowo gorące mleko, dokładnie mieszam. Może tak wyjść, że nie będzie potrzeby zużyć całe mleko, nadzienie nie powinno być zbyt rzadkie.
- Gdy ciasto wyrośnie wałkuję je na posypanej mąką stolnicy, kroję trójkąty, nakładam nadzienie i zawijam formując rogale. Układam je na blasze i piekę do zrumienienia w temperatudze 180 stopni przez około pół godziny.
- Lukier: Cukier ucieram z białkiem przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję. Cukier dodaję stopniowo.
- Gotowym lukrem polewam rogale, posypuję drobno pokrojonymi orzechami i odstawiam do zastygnięcia lukru.
Po tym czasie rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem podaję i życzę smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Rogaliki kruchutkie
kruchutkie rogaliki
Rogaliki z makiem
Alternatywa dla makowca
Rogaliki drożdżowe z orzechami włoskimi
Pulchniutkie i mięciutkie rogaliki z nadzieniem owocowym, posypane po upieczeniu orzeszkami :) mniam ,mniam ......
Krucho-drożdżowe ciasteczka z cynamonem
Bardzo smaczne, krucho-drożdżowe ciasteczka pięknie pachnące cynamonem. Pyszne do popołudniowej kawy. Gorąco polecam.
Rogaliki krucho drożdżowe
Sprawdzony przepis na rogaliki. Znakomite rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego. Pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu.Zobacz więcej przepisów na:
Rogaliki

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.