Rogaliki maślano-francuskie z nadzieniem makowym


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 6
Sprawdzony przepis na tradycyjne rogale świętomarcińskie. Tradycyjnie rogale marcińskie piekę 11 listopada, pracochłonne ale warte poświeconego czasu.
Składniki:
- drożdże 30 gram
- mąka 500 gram
- mleko 250 ml
- żółtka 4 sztuki
- cukier 1/2 szklanki
- masło 200 gram
- masło stopione 50 gram
- masa:
- mak niebieski 200 gram
- cukier 1/2 szklanki
- białka 2 sztuki
- orzechy włoskie drobno posiekane 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
Sprawdzony przepis na tradycyjne rogale świętomarcińskie w kilku krokach:
- Najpierw robimy masę: mak zalać wrzącą wodą, przykryć na około 30 minut, następnie przełożyć na sitko i zmielić dwa razy.
- Do zmielonego maku dodajemy cukier oraz posiekane drobno orzechy, białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej.
- Teraz pora na ciasto: drożdże musimy pokruszyć i wymieszać z łyżką cukru i mąki oraz 1/2 szklanki letniego mleka, odstawiamy na ok. 10 -15 minut.
- Mąkę trzeba przesiać na stolnicę, cukier utrzeć z żółtkami, 50 g masła stopić. Do mąki wlać rozczyn, resztę mleka, żółtka, wyrabiać kilka minut a następnie wlewać partiami letnie masło i wyrabiać dalej. Odstawić na ok.1 godz.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, lekko rozwałkować na prostokąt, 2/3 powierzchni posmarować miękkim masłem, ciasto złożyć na 3 części najpierw zaginając do środka część bez masła a potem drugi koniec z masłem, obrócić o 90 stopni i rozwałkować jeszcze raz na prostokąt takiej wielkości jak przed złożeniem, ponownie złożyć na 3 części.
- Ciasto szczelnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę, po godzinie ciasto wyjąć, ponownie rozwałkować na prostokąt, złożyć i na godzinę do chłodzenia, tak postępuję jeszcze dwa razy.
- Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt, pokroić na trójkąty i na każdy nałożyć porcję masy. Treaz trzeba zwijać, przed pieczeniem posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika.
- Piec przez 5 minut w temperaturze 220ºC. Obniżyć temperaturę do 190ºC i piec dalej przez 10 minut.
- Po upieczeniu rogale marcińskie polukrować i posypać posiekanymi orzechami.
Pyszne rogale świętomarcińskie gotowe.
Smacznego!
Autor: joanna1974
Polecamy również

Rogaliki z czarną porzeczką
Sprawdzony przepis na rogaliki. Rogaliki wychodzą delikatne, puszyste, pachnacę czarna porzeczką, nie za słodkie do kawk...
Drożdżowe rogaliki z makiem i rodzynkami
Na niedzielę polecam bardzo pyszne rogaliki drożdżowe z makiem i rodzynkami. Z tego przepisu wychodzi dużo rogalik&oacut...
Rogaliki krucho drożdżowe
Sprawdzony przepis na rogaliki. Znakomite rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego. Pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu.
Kruche rogaliki
Sprawdzony przepis na rogaliki, pyszne, a swoją kruchość rogaliki zawdzieczają dodaniu mąki krupczatki oraz kwaśnej śmi...
Rogale drożdżowe z twarogiem
rewelacyjne rogaliki z twarogiem, puszyste i mięciutkieZobacz więcej przepisów na:
Rogaliki

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.