Rogaliki z makiem

Rogaliki z makiem

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Alternatywa dla makowca

Składniki:

farsz:
- 150 g maku
- 300 ml mleka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 25 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
- kila kropli ulubionego aromatu

ciasto:
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- opakowanie suchych drożdży
- 4 łyżki cukru
- kostka margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- cukier waniliowy

dodatkowo:
- 1 białko

Sposób przygotowania:

1. 

Mak przepłukać zimną wodą. Zalać wrzącym mlekiem i gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu. Ostudzić, odcedzić i zmielić razem z orzechami maszynką do mielenia mięsa. W rondelku rozpuścić masło. Dodać mak, miód, cukier, posiekane rodzynki. Dusić na wolnym ogniu ok. 5 minut. Wystudzić, a następnie wymieszać z żółtkiem i włożyć do lodówki na ok. godzinę.

2. 

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Margarynę rozpuścić. Składniki wrzucić do miski i dokładnie wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3.

Ciasto partiami rozwałkowywać na stolnicy lub blacie. Wycinać trójkąty. Przy dłuższym boku kłaść farsz makowy i zwijać rogalik. Rogaliki posmarować białkiem. Piec w temp. 190 stopni przez ok. 20 min.

Autor: marta625

Polecamy również

kruche-rogaliki-z-kajmakiem

Kruche rogaliki z kajmakiem.

Czy może być coś przyjemniejszego niż pyszny rogalik, słodki i rozpływający sie w ustach. Do przygotowania tych rogalik&...
rogaliki-z-kokosowym-nadzieniem

Rogaliki z kokosowym nadzieniem

Bardzo pyszne rogaliki, idealne na podwieczorek. Polecam ten sprawdzony przepis na drożdżowe rogaliki.
rogaliki-krucho-drozdzowe-z-ricotta

Rogaliki krucho-drożdżowe z ricottą

Pyszne, mięciutkie, idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie, rogaliki drożdżowe z serkiem ricottą. Polecam to danie...
rogaliki-z-konfitura-z-czarnej-porzeczki

Rogaliki z konfiturą z czarnej porzeczki

Gdy za oknem zimno, chętnie sięgam po ciasto francuskie i robię rogaliki z konfiturą z czarnej porzeczki, konfitura oczy...
drozdzowe-rogaliki-z-kajmakiem

Drożdżowe rogaliki z kajmakiem.

Zapraszam na bardzo pyszne i mięciutkie drożdżowe rogaliki. Kajmak bardzo pasuje do ciasta drożdżowego. Polecam z kubkie...

Zobacz więcej przepisów na:

Rogaliki

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy