Serowa rolada nadziewana pieczarkami, porem i kurczakiem

Serowa rolada nadziewana pieczarkami, porem  i kurczakiem

Ocena:

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Rolada serowa to mocno serowa, bardzo smaczna propozycja zarówno dania obiadowego
jak i zimnej przekąski. Idealnie komponuje się z intensywnym, ostrym smakiem pora.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 500g sera żółtego
  • Farsz: 
  • 600g pieczarek pieczarek
  • 600g fileta z kurczaka
  • 1 duży por
  • 3 serki topione o smaku pieczarkowym
  • 250g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • liść lubczyku
  • 100g masła

Sposób przygotowania:

1. Ciasto:

Żółty ser zetrzeć na tarce, dodać jajka, majonez a następnie całość wymieszać mikserem. Przygotowaną masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia (25 x 40cm) i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie oderwać delikatnie papier od ciasta, tak żeby go nie uszkodzić.

 

2. Oczyszczone, pokrojone w kostkę pieczarki dusić na maśle z drobno pokrojonym porem, doprawić solą, pieprzem i lubczykiem.

 

3. Filet z kurczaka pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem i posypać solą
i pieprzem.

 

4. Ciepłe ciasto serowe posypać połową żółtego sera, ułożyć przygotowane pieczarki z porem, dodać pokrojony w kosteczkę ser topiony, następnie ułożyć plastry fileta z kurczaka i na wierzchu posypać resztą żółtego sera.
Całość zwinąć w formę rolady i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.  Podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno w postaci przekąski.

Autor: EwelinaP

Polecamy nasze przepisy