Rosół na wołowinie

Rosół na wołowinie

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Jak ugotować rosół? Czy rosół jest kaloryczny? Snuje się wiele teorii na ten temat. A mądrość życiowa podpowiada, że rosół może jest i kaloryczny (zależy od tłustości mięs, sposobu ugotowania makaronu) ale jest także rosół bardzo odżywczy i nie na darmo podaje się rosół osobom chorym w celach rekonwalescencyjnych. Ja twierdzę, że rosół nie tuczy i tej wersji się trzymam.

Składniki:

  • 5l wody
  • rozbratel wołowy
  • kawałek pręgi wołowej
  • 20 dag żołądków wołowych
  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora (zielony)
  • kawałek selera
  • posiekana natka pietruszki
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Jak ugotować rosół, pyszny przepis na rosół:

Rosół na wołowinie trzeba gotować długo, wtedy taki rosół jest najlepszy:

  1. Żeby ugotować rosół musimy najpierw zagotować wodę i włożyć do gorącej umyte mięso, obrane, umyte i pokrojone warzywa, pora i wszystkie ww. przyprawy.
  2. Ugotowany wywar (gotujemy go na małym ogniu przynajmniej półtorej godziny). Po upływie tego czasu wrzucamy dokładnie oczyszczone i wypłukane żołądki drobiowe i gotujemy jeszcze jakieś 30-40 minut.
  3. Rosół podajemy wyłącznie gorący i w dodatku z posiekaną natką pietruszki.
  4. Rosół możemy podać z makaronem lub np. malutkimi pierożkami z mięsem.

Rosół gotowy, niedziela bez rosołu obejść się nie może :) 


Smacznego!

Autor: Zuch

Polecamy nasze przepisy