Rosół warzywny

Rosół warzywny

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Jak ugotowac rosół? Rosół nie musi być koniecznie gotowany na mięsie. Popadamy w modę eliminowania go z naszej diety i stąd powstaje wiele odmian do tej pory mięsnych dań, które ewaluowały i obecnie możemy je spożywać jako warzywne - jarzynowe. Rosół gotowany na warzywach jest równie smaczny i zdrowy - szczerze polecam przepis na rosół warzywny.

Składniki:

  • 4l wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora 
  • kawałek selera
  • liść białej kapusty 
  • posiekana natka pietruszki
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Jak ugotować rosół?

Rosół warzywny ciężko zrobić bez kostek, więc ja dodaję kostki, choć można bez, lecz wtedy będzie nasz rosół miał inny smak.

  1. Zagotowujemy wodę z kostkami rosołowymi i przyprawami.
  2. Do wrzątku dodajemy wypłukane jarzyny, obrane i pokrojone w talarki, pora również pokrojonego w talarki i kapustę (w całości - potem ją wyjmujemy).
  3. Jak jarzyny będą miękkie możemy nasz rosół warzywny podawać z dodatkiem drobnego makaronu lub z dodatkiem ryżu.

Smacznego.

Autor: Aga

Polecamy nasze przepisy