Rosół z kury

Rosół z kury

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na domowy rosół, idealny na niedzielny obiad. Domowy rosół można podawać z zieleniną lub bez, choć mi najlepiej smakuje z zieleniną. 

Składniki:

  • 1 kura
  • Kilka nóżek kurzych
  • 3 i ½ litra wody
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 marchewki
  • ¼ małego selera
  • 1 pietruszka
  • 2 gałązki koperku
  • 2 gałązki zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Przepis na domowy rosół w kilku krokach. Wychodzi pyszny:)

  1. Nóżki starannie oczyścić ze skóry, usunąć pazury.
  2. Sprawioną kurę wypłukać, wymoczyć  w zimnej wodzie przez godzinę, włożyć do dużego głębokiego garnka, dodać nóżki i cebulę, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem 1 i ½ godziny na małym ogniu.
  3. Włożyć pozostałe składniki, gotować dalszą godzinę, aż kura będzie miękka.
  4. Kurę przełożyć na talerz, rosół przecedzić.
  5. Rosół podawać z kawałkami mięsa z kury lub bez.

Domowy rosół, pyszny i aromatyczny gotowy.

Smacznego!

Autor: tulipan

Polecamy nasze przepisy