Moja ryba po grecku


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
23 Ocen

Ilość porcji: 5
Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora smacznych warzyw, stąd mój pomysł na rybę po grecku właśnie teraz. Świeże warzywa, ulubiona ryba gwarantują naprawdę smaczną rybę po grecku.
Składniki:
- filety rybne mrożone lub świeże (np. dorsz, morszczuk, mintaj)
- koncentrat pomidorowy - 100 g
- marchewki - ½ kg
- pietruszki - 15 dag
- seler - 10 dag
- cebula - 1 szt.
- mały por (biała część) - 1 szt.
- gorąca woda - 3 szklanki
- sól - 1 łyżeczka
- ziele angielskie
- listek laurowy - 1 szt.
- pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
Moja ryba po grecku, tak ją przyrządzam:
- Rozmrażam rybę i dokładnie osuszam ją papierowym ręcznikiem. Kroję filety na kawałki i posypuję je solą i pieprzem.
- Warzywa, czyli marchewkę, pietruszkę i seler trę na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przekładam je do garnka i zalewam wrzącą wodą, po czym solę.
- Gotuję warzywa przez 15 - 20 minut z uchyloną pokrywką. Na koniec, dodaję ziele angielskie i listek laurowy.
- Kiedy warzywa się gotują, smażę rybę obtoczoną w mące.
- Odlewam pół szklanki wywaru i dodaję do niego koncentrat pomidorowy, mieszam.
- Cebulę i por kroję w plasterki i przysmażam krótko na oleju.
- Dodaję ugotowane warzywa i koncentrat, mieszam i gotuję. Doprawiam danie do smaku.
- Gorące warzywa kładę na usmażoną rybę.
Ryba po grecku należy do tych dań, które smakują najlepiej następnego dnia. Warzywa są nasmakowane sosem pomidorowym, a ryba nabiera wyjątkowego aromatu.
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Andrzej
Polecamy również

Ryba po grecku na bogato
Ryba po grecku jest świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja lubię bardzo rybę po grecku na ciepło, szczeg&o...
Ryba po grecku
Prosta wersja ryby po grecku
Moja ryba po grecku
Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora...
Ryba po grecku - dietetyczna
Ryba po grecku - dietetyczna smakuje lepiej niż danie przyrządzone tradycyjna metodą. Ryba po grecku - dietetyczna jest...
Ryba po grecku.
Jest to moja wersja ryby po grecku. Zawsze podaję ją na gorąco, ale jak ktoś lubi to można też podawać na zimno. Bardzo...Zobacz więcej przepisów na:
Ryba po grecku

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.