Ryba po grecku na bogato


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
39 Ocen

Ilość porcji: 4
Ryba po grecku jest świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja lubię bardzo rybę po grecku na ciepło, szczególnie, że przygotowuję ją w wersji na bogato - z rybą smażoną w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. Oczywiście, do takiej ryby po grecku nie podaję już pieczywa.
Składniki:
- filety z białej ryby (np. z dorsza) - 800 g
- koncentrat pomidorowy - 200g (mały słoiczek)
- przecieru pomidorowy - 1 szklanka
- marchew - 4 szt.
- cebula - 3 szt.
- pietruszka - 1 szt.
- por - 1/2
- seler - ok. 1/4 średniej wielkości
- woda - 300 ml
- cukier - 1 łyżeczka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- mąka, jajko i bułka do panierowania
Sposób przygotowania:
Jak przyrządzić aromatyczną ryba po grecku w wersji na bogato?
- Rybę pokrój na mniejsze kawałki i osusz ręcznikiem papierowym. Panieruj rybę w mące (jeżeli lubisz również w jajku i bułce) i smaż.
- Marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę i pora cienko pokrój.
- Warzywa przełóż do garnka i podsmaż przez 2-3 minuty na 2 łyżkach oleju, a potem zalej je wodą, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem ok. 15 minut.
- Do miękkich warzyw dodaj koncentrat oraz przecie pomidorowy i gotuj jeszcze przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.
- Warzywa dopraw solą i pieprzem. Jeżeli całość będzie za gęsta, dodaj ok. 100 ml gorącej wody.
- Usmażoną rybę ułóż w naczyniu i przykryj warstwą warzyw.
Po wystygnięciu ryby i warzyw możesz wstawić wszystko na kwadrans do piekarnika., dzięki czemu, danie nabierze aromatu. Jeśli podajesz rybę po grecku na zimno, ułóż rybę i warzywa warstwowo. Smacznego!
# Tagi:
Autor: Mika
Polecamy również

Ryba po grecku - dietetyczna
Ryba po grecku - dietetyczna smakuje lepiej niż danie przyrządzone tradycyjna metodą. Ryba po grecku - dietetyczna jest...
Ryba po grecku
Prosta wersja ryby po grecku
Moja ryba po grecku
Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora...
Ryba po grecku na bogato
Ryba po grecku jest świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja lubię bardzo rybę po grecku na ciepło, szczeg&o...
Ryba po grecku.
Jest to moja wersja ryby po grecku. Zawsze podaję ją na gorąco, ale jak ktoś lubi to można też podawać na zimno. Bardzo...Zobacz więcej przepisów na:
Ryba po grecku

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.