Ryba po grecku.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
37 Ocen

Ilość porcji: 4
Jest to moja wersja ryby po grecku. Zawsze podaję ją na gorąco, ale jak ktoś lubi to można też podawać na zimno. Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Polecam.
Składniki:
Warzywa:
1 średni seler
1 duża pietruszka
1 duży por
1 kg marchewki
2 ząbki czosnku
1 cebula
kilka łyżek przecieru pomidorowego
sól i pieprz do smaku
słodka papryka mielona do smaku
olej do smażenia
Dodatkowe składniki:
2 jajka
1 kg filetów z mintaja
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Warzywa należy obrać, umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. A por i cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać.
2. Na większej patelni lub w garnku należy rozgrzać kilka łyżek oleju. Najpierw wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć mieszając, uważając żeby nie przypiec za mocno, następnie wrzucić pora i smażyć, na koniec dodać pozostałe warzywa. Warzywa smażyć do miękkości cały czas mieszając.
3. Gdy warzywa będą miękkie należy dodać do smaku przecier pomidorowy, paprykę słodką, sól i pieprz. Całość jeszcze chwilę przesmażyć.
4. Oczyszczone i osuszone filety z mintaja oprószyć do smaku solą i pieprzem. Następnie panierować je w roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej.
5. Tak przygotowane ryby smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia panierki.
6. Na talerze nakładać porcje gorących warzyw, rybę i znów warzywa. Podawać od razu gorące.
7. Smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Ryba po grecku mojej mamy
Gotowania nauczyła mnie mama. Dzisiaj mam już własne popisowe dania, ale rybę po grecku przyrządzam według jej przepisu....
Moja ryba po grecku
Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora...
Ryba po grecku na bogato
Ryba po grecku jest świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja lubię bardzo rybę po grecku na ciepło, szczeg&o...
Ryba po grecku
Prosta wersja ryby po grecku
Ryba po grecku.
Jest to moja wersja ryby po grecku. Zawsze podaję ją na gorąco, ale jak ktoś lubi to można też podawać na zimno. Bardzo...Zobacz więcej przepisów na:
Ryba po grecku

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.