Ryba po grecku.

Ryba po grecku.

Ocena:

37 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jest to moja wersja ryby po grecku. Zawsze podaję ją na gorąco, ale jak ktoś lubi to można też podawać na zimno. Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Polecam.

Składniki:

Warzywa:

1 średni seler

1 duża pietruszka

1 duży por

1 kg marchewki

2 ząbki czosnku

1 cebula

kilka łyżek przecieru pomidorowego

sól i pieprz do smaku

słodka papryka mielona do smaku

olej do smażenia

 

Dodatkowe składniki:

2 jajka

1 kg filetów z mintaja

olej do smażenia

bułka tarta do panierowania

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Warzywa należy obrać, umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. A por i cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać.

2. Na większej patelni lub w garnku należy rozgrzać kilka łyżek oleju. Najpierw wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć mieszając, uważając żeby nie przypiec za mocno, następnie wrzucić pora i smażyć, na koniec dodać pozostałe warzywa. Warzywa smażyć do miękkości cały czas mieszając.

3. Gdy warzywa będą miękkie należy dodać do smaku przecier pomidorowy, paprykę słodką, sól i pieprz. Całość jeszcze chwilę przesmażyć.

4. Oczyszczone i osuszone filety z mintaja oprószyć do smaku solą i pieprzem. Następnie panierować je w roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej.

5. Tak przygotowane ryby smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia panierki.

6. Na talerze nakładać porcje gorących warzyw, rybę i znów warzywa. Podawać od razu gorące.

7. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy również

ryba-po-grecku-mojej-mamy

Ryba po grecku mojej mamy

Gotowania nauczyła mnie mama. Dzisiaj mam już własne popisowe dania, ale rybę po grecku przyrządzam według jej przepisu....
moja-ryba-po-grecku

Moja ryba po grecku

Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora...
ryba-po-grecku-na-bogato

Ryba po grecku na bogato

Ryba po grecku jest świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja lubię bardzo rybę po grecku na ciepło, szczeg&o...
ryba-po-grecku4

Ryba po grecku

Prosta wersja ryby po grecku
ryba-po-grecku3

Ryba po grecku.

Jest to moja wersja ryby po grecku. Zawsze podaję ją na gorąco, ale jak ktoś lubi to można też podawać na zimno. Bardzo...

Zobacz więcej przepisów na:

Ryba po grecku

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy