Ryż na mleku z truskawkami.

Ryż na mleku z truskawkami.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jeszcze truskawki są, chociaż powoli sezon się kończy. Polecam Wam jeszcze taki oto pyszny ryż z musem na podwieczorek.

Składniki:

Składniki na ryż:

2 woreczki ryżu ( łącznie 20 dag )

woda do gotowania

1 szklanka mleka

szczypta soli

 

Składniki na mus:

1 łyżeczka mielonego cynamonu

pół kilo truskawek

cukier trzcinowy do smaku

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy ryż: Wodę należy zagotować z mlekiem i szczyptą soli, włożyć ryż w woreczkach i gotować do miękkości ryżu. Następnie ugotowany ryż dokładnie odsączyć z wody i wyjąć go z woreczków.

2. Przygotowanie musu:  Truskawki należy umyć i bardzo dokładnie osuszyć, następnie usunąć szypułki i zmiksować blenderem na gładki mus. Następnie mus przełożyć do garnka i zagotować dodając cynamon i cukier do smaku.

3. Podanie: Na talerze nakładać porcje ryżu i polewać truskawkowym gorącym musem. Podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy